Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PREVENTIVOM PROTIV POŽARA

ZAGREB

U više od 700 požara 2007. izgorjelo je čak 67.000 hektara šuma, poljoprivrednog zemljišta i raslinja. Svi su odmah prstom uprli u lošu protupožarnu pripremu sezone. No već sljedeće 2008. izgorjelo je manje od 50 tisuća hektara, a lani upola manje.



Vatrogasci kažu kako je puno razloga za takav uspjeh, ali je prije svega bitna priprema sezone jer se požari gase preventivom.Ove bi se godine čak 60.000 ljudi trebalo boriti protiv požara. Među njima i vatrogasna flota, pojačana s dva nova kanadera, tako da se u sezonu ulazi s rekordnih deset zrakoplova.Velik dio posla odrađuju šumari. Ove godine probili su 137 kilometara putova i raščistili više od 520 hektara zemljišta, u što je uloženo gotovo 100 milijuna kuna.

Imamo svoje interventne ekipe, imamo svoju motrilačku i dojavnu službu, radimo uzgojne radove, dakle, čišćenje, njegu, kresanje grana. Međutim, sve to će pasti u vodu ako se pojedinci neodgovorno ponašaju, upozorio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić.Više od 90 posto požara nastaje na privatnim posjedima koji zatim ugrožavaju i ono za što kažu da je pravo nacionalno bogatstvo - šume. Zato svi u sustavu pozivaju građane na oprez kako se tragična 2007. više nikada ne bi ponovila. hrt



Post je objavljen 04.04.2010. u 19:19 sati.