/naslovnica Blog.hr-a/
Evala vam, komodajte se ka' u svojoj kući, svi ste dobro došli, i vi koji vjerujete, i vi koji ne vjerujete. Ja u dobro vjerujem, i u onu "ili si čovik, ili to nisi"..., ako nisi, daleko ti moja kuća..., ako jesi, samo naprid...
Vjera treba biti život, to je cila filozofija, ali bez obzira na vjerovanje, uskrsni običaji su dio našeg naslijeđa i naše tradicije, dio naših korijena i života naših predaka, i može li biti išta loše u njegovanju i poštivanju te ostavštine...
I dio - prije Uskrsa
jaja piturana korom kapule i listićima selena i petrusimula
nazdravimo domaćom rakijom od koromača
ili domaćim prošekom
prava jaja, ispuhana, osušena, umjetničkim darom
oslikana, i velikim srcem poklonjena od moje radne
kolegice
sinoć se umijesile, jutros premijesile i napravile
sirnice i garitule
uskrsno drvce, mojih ruku djelo, a jaja, jedno ljepše od drugog, remek-djela kolegice, kao i ona tri već
uslikana
ispečene sirnice i garitule... razlika od kupovnih nebo-zemlja... malo su možda više "uvatile boju", iako sam pekla na niže nego kaže recept... malo prejak špaher, malo puno namazanog žumanjca, ali nema veze, meke su i ukusne, ja zadovoljna, a ukućani još i više, guštaju bez orat' i kopat'
Zdravi i veseli bili! Sretan Uskrs!
Naravoučenje:
tako mi i triba kad slipo virujen riceti, i ne pitan ranije...
kaže mater,ma ko ti je reka' mazat' sirnice
žumanjcem, ja san uvik mazala ili vodom ili bjelancem...
tako da znate koga zanima... mislin da ću ih pravit i dogodine, nije to uopće tako teško... ali ih ni u ludilu neću mazat' žumanjcem...
II dio - uoči Uskrsa
Za uskrsni doručak smo jeli šunku pečenu u kruhu, ne pamtim baš kao naš običaj u Dalmaciji, ali ja, kako sam isprobala pred koju godinu, tako nam prešlo u naviku i običaj... pa evo da malo dočaram atmosferu i otvorim vam apetit...
šunku, s koje smo ogulili mrežicu, prokuhati 1/2 sata, i ostaviti da se ohladi u toj vodi... zaboravite li skinuti mrežicu, kao ja jedne godine, nakon kuhanja ćete dobiti želju bacit' i šunku zajedno s mrežicom...
umijesiti tijesto za kruh od 1/2 kila brašna...
nakon dizanja, premijesiti...
razvaljati toliko da može obujmit' šunku, ne pretanko...
a gdje je nestala šunka?
položiti na škrovadu tako da je "spoj tijesta" ispod...
staviti u hladnu peć na 180-150... kad zarumeni, namazati
maslinovim ili običnim uljem, ili maslom... peći oko 1 sat
servirano, još vruće...
svaka "medalja" ima i svoju drugu stranu...
a tu se skrila šunka... ono najbolje se uvijek negdje krije...
Ako večer prije skuhate šunku i ostavite je u vodi, te u međuvremenu zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže, što ja naravno nisam napravila, a planirala sam, ujutro na Uskrs, je sve ostalo čas posla... prilično jednostavno...
Žao mi je da ne možete zagrist'... vjerujte da je bilo odlično...
Post je objavljen 03.04.2010. u 23:40 sati.