Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac Gromova (2010)

Photobucket

Produkcija: Fox 2000 Pictures / 1492 Pictures / Imprint Entertainment / Sunswept Entertainment / TCF Vancouver Productions
Redatelj: Chris Columbus
Scenarij: Craig Titley
Prema istoimenoj knjizi Ricka Riordana


Uloge:
Logan Lerman (Percy Jackson).............................Brandon T. Jackson (Grover Underwood)
Alexandra Daddario (Annabeth)..............................Jake Abel (Luke)
Pierce Brosnan (Gosp. Brunner / Chiron)..............Kevin McKidd (Posejdon)
Uma Thurman (Meduza)........................................Sean Bean (Zeus)


Film je izašao u kina 12. veljače, 2010 godine
Trajanje: 118 minuta
Budžet: 95 milijuna $
Svjetska zarada: 216 304 13$ (od toga samo 86 106 485$ u SAD-u)
Japanska stranica filma sa odličnim foršpanom
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Dječak Percy Jackson otkriva da je polubog, sin grčkog boga Posejdona. Zajedno s prijateljicom Annabeth Chase, polubožicom, i Groverom Underwoodom, satirom, pokušava spasiti svoju majku, vratiti Zeusu munju koju su mu ukrali i spriječiti rat među bogovima..."

Photobucket

RECENZIJA:
- Evo još jednog fantastičnog filma za djecu, koji je također na tragu Harry Pottera (teško da se ne stekne drugačiji dojam nažalost). No, za razliku od Potter serijala u kojem vedre i oblače magija i čarobnjaci radnja ovog filma bavi se grčkom mitologijom. Ja sam uvijek bio za tu vrst mitologije, no koliko je stvarno dobrih i loših stvari film isporučio pogledajmo u sljedećim kratkim crtama:


Što valja kod filma:
- grčka mitologija
- Kevin McKidd kao Posejdon
- zabavno za mlađe gledatelje
- pojava poznatih glumaca (Brosnan, Thurman, Bean...)
- pojava Minotaura i Hidre


Što ne valja kod filma:
- labav scenarij i sama radnja
- film ne prati neke detalje knjige (u knjizi su junaci 12-godišnjaci ovdje imaju oko 17 godina, boja kose gl. junakinje i sl.)
- neki specijalni efekti očajno napravljeni (Meduzina kosa)
- gluma Ume Thurman i nezainteresiranost većine poznatih glumaca koji se pojavljuju u filmu (Bean, Brosnan...)
- režija ponegdje nesigurna
- početak filma prebrz
- film pati od tinejžđersko-američkog humora koji nije uvijek smiješan iako to pokušava biti
- nije bolji od filmova o Harry Potteru

Photobucket

Završna riječ:
- Moram reći da još nisam čitao samu knjigu pa usporedbe nje i filma neće biti, no svakako ću to nadoknaditi jednom kad ju budem recenzirao.
Film uspijeva poprilično solidno dočarati grčku mitologiju čiji su protagonisti uspijeli preživjeti i prilagoditi se modernom svijetu, no također Columbusov film pati od nekih malih boljki koje iskusniji filmofili vrlo brzo primjete. Recimo odmah se primjeti da je početak ipak prebrz i da nas vrlo skoro pa odmah baca u sam centar zbivanja ne upoznavši nas mnogo sa glavnim likovima. Ili očajno napravljeni specijalni efekti u nekim djelovima kao što je recimo Meduzina kosa od zmija, koja je tako vidljivo loše kompjuterski urađena da se čudim redatelju kako to nije svojim autoritetom uspio spriječiti ili barem malo poboljšati.

Druga lošija stvar filma je užasno preglumljivanje Ume Thurman (njena najgora gluma odmah iza one u filmu "Batman & Robin", 1997), ali slabije glumačke prezentacije poznatih glumačkih imena. Eto jedino mi se dopao Kevin McKidd, koji je svojom ulogom Posjedona barem malo popravio lošiji dojam svojih kolega.
Mladi glavni glumci fino obavljaju svoj posao, te bih istaknuo ispred svih slatku Alexandru Daddario koja glumi demiboginju Annabeth. Specijalni efekti unatoč svojim manjkavostima i nedostacima imaju svojih svijetlih momenata, te ih se može sveukupno okarakterizirati prolaznima.

Redatelj Chris Columbus nije napravio sjajan posao kao što je to odradio u dvama filmovima o Harryju Potteru ("Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002) i "Harry Potter and the Sorcerer's Stone", 2001), no svakako je snimio pravi bajkoviti film za djecu i tinejđere uz koji će dotični provesti ugodnih dva sata (sigurno većina njih nisu cijepidlake poput mene hehehe). Da je film gl. junacima dao godine koje imaju u knjizi mislim da bi on čak i bolje izgledao, ovako on sam spada negdje između uvijek oku ugodnog serijala o Harry Potteru i bezkrvnih "The Chronicles of Narnia". Ne brinite se ovaj film je ipak mnogo mnogo bolji od loših "The Seeker: The Dark Is Rising" (2007) i "Eragon" (2006).
A ponadao sam se da bi film mogao biti približno dobar kao odlični "The Spiderwick Chronicles" (2008) ili "Stardust" (2007), no na našu žalost Percy Jackson i njegovi Olimpijci nemaju šarm potonja dva filma. Ipak, ovo je pravi kino film kod kojeg date mozak na pašu i uživate u pokretnim sličicama u kojima su junaci (gl. junak Percy je neka izmjenjena mješavina Supermana i Magneta) ipak na svoju ruku dovoljno simpatični da ne kažete da je film nusprodukt. Što se mene tiče proveo sam dobrih i sasvim ugodnih 118 minuta, no da će kod mene upasti u listu naj fantasy filmova koje sam gledao...neće.


THE SCENA:
Photobucket

- Pojava Minotaura
- Pojava Hidre

Post je objavljen 02.04.2010. u 23:23 sati.