Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Revitalizacija grada - zatvaranjem škola??


Jučer sam pisao o namjeri gradskih vlasti da zatvore Osnovnu školu Ivana Gundulića u centra Zagreba. Na skupu roditelja i građana jučer u sportskoj dvorani bilo je oko 300 ljudi, a peticija je prikupila oko tisuću potpisa.

Škola I. Gundulića 31.3.2010.

Kažu da škola ima premalo učenika, pa će onda prevoziti učenike u druge škole - koje već imaju previše učenika. A zašto ne npr. obrnuto? Možda zato, jer je atraktivna lokacija nekome zapela za oko?

Nije rentabilna? Zato jer ima samo jednu smjenu i razrede s 20 đaka? pa zar nije to standard, koji bi trebalo svima osigurati?

Citat iz priopćenja Zelene liste, koji je potpisala supredsjednica stranke Vlasta Toth.

Kao obrazloženje navodi se da je škola postala nerentabilna (!?) (...)

Na skupu su članovi i članice Vijeća gradske četvrti Donji grad naglasili da je odluka o ukidanju škole Ivan Gundulić donijeta mimo svake procedure, bez njihovog znanja, te da cijelo Vijeće četvrti daje bezrezervnu podršku nastavničkom zboru i roditeljima.

Politička stranka Zelena lista, koja u Vijeću gradske četvrti Donji grad ima dvije svoje članice, oštro osuđuje taj pokušaj zatvaranja osnovne škole usred Zagreba. Riječ je o školi koja za zagrebačke prilike ima visoke pedagoške standarde, bogatu tradiciju i odličnu reputaciju. (...)

Teško se oteti dojmu da se tu zapravo radi o smišljenom pokušaju prisilnog iseljenja stanovnika centra Zagreba kako bi njihova dvorišta, kuće i stanovi lakše i jeftinije došli u posjed raznih developera tipa Tomo Horvatinčić. U slučaju ove škole ne smije se zanemariti da se Horvatincicev kompleks Castello naslanja svojim stražnjim krajem na zid školskog igrališta. Slične dopise i pokušaje nasilnog ukidanja već su iskusile (i zasad uspješno odbile) osnovne škole Izidor Kršnjavi i J.J.Strossmayer u Varšavskoj. Obje su škole na zanimljivim lokacijama koje u planovima Milana Bandića i zainteresiranih developera smetaju pretvaranju zaštićenih donjogradskih blokova u life-style (shoping-centar+luksuzni stanovi+garaže).

Zato, dokle god Zagrebom upravlja Milan Bandić, ne smijemo zaboraviti njegovu bezobzirnu poruku stanovnicima Galjufove ulice: „Ako vam se ne sviđa, a vi se iselite!“.


Vrlo je zanimljivo pogledati i komentare čitatelja uz članak u Jutarnjem listu.

Ovo je samo početak, zatvoriti će se još 4 škole ucentru grada.
A sve vodi prema tome da se ukine i dnevni boravak u školama.
E sad se zapitajte zašto?
Usput Gunduliću je zabranjeno upisivati nove učenike, dok istovremeno u dvijema školama rade na proširenju.
Ali na koji način?
u jednoj se sređuje tavan, pa će djeca na plus 50 imati nastavu, a u drugoj se sređuje podrum, pa će djeca sjediti u vlažnim podrumima!
A zašto?
Zato jer je Gundulić na meti mešetarima.
Naime škola je izgrađena na zemljištu SPC-ea, i slijedi već viđeni scenarij.
Zgradu će grad prodati, a SPC će tužiti Grad za zemljište, dok je novi vlasnik tada miran.
Zvuči li Vam poznato?
Jel se to još negdje dogodilo u centru grada?

(...)

Tako primitivci koji vladaju gradom vide "revitalizaciju" centra grada. Zatvaranje svega od javnog interesa i prodaja privatnom kapitalu. Ne treba biti naivan i pomisliti da je ovo dio plana o kvaliteti školstva. Znam ljude koji rade u toj školi i znam da su dvije zadnje školske godine imali naputke da upisuju samo djecu iz kvarta. Netko je već tada bacio oko na savršen prostor u centru grada. Ogromno dvorište u najstrožem centru bez buke i prometa. Tamo kvadrat možeš prodati iznad 3000 eura. Oblizek za znalce tajkunske.

(...)

Ove školske godine preselili smo dijete iz druge škole u školu Ivana Gundulića. Izabrali smo je baš zdog rada u jednoj smjeni, malih razreda i individualnom pristupu učeniku. Iznenadilo me koliko su ravnateljica, učitelji i čitav tim koji radi u školi brižni prema djeci i stručni u odnosu na druge kadrove koji rade u drugim školama koje uglavnom nije briga za djecu.

(...)

To je primjer škole koja ima dobre uvjete za rad , odlične profesore , neshvatljivo je da se ide rasprčkati jedna takva škola kada težimo da nam djeca imaju dobre uvjete za školovanje. Ako škola ima višak prostora, neka se to kvalitetno iskoristi za neke svrsishodne projekte, radionice i slične aktivnosti za potrebe struke.


Post je objavljen 01.04.2010. u 23:41 sati.