Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Godišnjica članstva Hrvatske u NATO-u

Hrvatska je na današnji dan, 2009., polaganjem hrvatskoga ratifikacijskog dokumenta u State Departmentu postala punopravnom članicom NATO saveza, a članica NATO-a postala je i Albanija predajom svoga ratifikacijskog dokumenta.

Dokument je u Washingtonu u ime Hrvatske predala veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović.

Na svečanosti u State Departmentu tadašnji zamjenik državne tajnice James Steinberg prihvatio je instrumente o pristupu Hrvatske i Albanije u Sjevernoatlantski sporazum za koji je vlada Sjedinjenih Država depozitar.

U trenutku kada je zamjenik državne tajnice Steinberg zaprimio instument o pristupanju Hrvatska i Albanija postale su NATO saveznice.

Albanski veleposlanik Alexander Sallabanda predstavljao je svoju zemlju na svečanosti u State Departmentu.

Sjedinjene Države tom prigodom pozdravile su dovršetak procesa pristupa prije summita u Strasbourgu i Kehlu na kojem je 3. i 4. travnja obilježena 60 obljetnica NATO-a, te je to ujedno bio prvi NATO summit na kojem je Hrvatska sudjelovala kao punopravna članica.



Bivši glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer tada je pozdravio ulazak Hrvatske i Albanije u Sjevernoatlantski savez i čestitao na "povijesnom postignuću" dvjema zemljama koje će dijeliti koristi i odgovornost zajedničke sigurnosti.

"Republika Hrvatska je imala dva strateška vanjskopolitička cilja: ulaz u EU i NATO. Danas je ostvaren prvi od tih dvaju ciljeva, postajemo punopravna članica NATO saveza i time smo ostvarili sigurnost za našu zemlju", istaknuo je tadašnji Predsjednik RH Stjepan Mesić.

Uz brojne čestitke iz zemlje i inozemstva tom prilikom ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a, krovna udruga Američkih Hrvata ocijenila je, "najvažijim događajem u povijesti hrvatske dijaspore u Americi", izjavio je tada za HINA-u Ed Andrus, predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

"To je najvažniji događaj u povijesti hrvatske dijaspore u Americi. Hrvatska se sada pridružila Sjedinjenim Američkim Državama i drugim 27 članica Saveza kao partnerima u zajedničkoj obrani protiv agresije", istaknuo je tada Andrus.

Posebnom izjavom Vlada RH čestitala je prije godinu dana građanima ulazak Hrvatske u NATO savez, a tadašnji premijer Ivo Sanader poručio je da je Hrvatska time ispunila polovicu svojih strateških vanjskopolitičkih ciljeva, te da joj preostaje još ulazak u EU.

"Jučer smo postali punopravnom članicom NATO-saveza, čime je ispunjen jedan od dva strateška cilja hrvatske vanjske politike, odnosno 50 posto", rekao je tada premijer Sanader, na početku sjednice Vlade.

Povodom NATO summita u Strasbourgu i Kehlu, OPSA je za bilten NATO intervjui prije godinu dana razgovarala sa veleposlanikom Francuske Republike u Hrvatskoj, gospodinom Françoisom Saint-Paulom te veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, dr. Berndom Fischerom.

O tome kako su veleposlanici zemalja domaćina komentirali tadašnji summit, što misle o njegovoj simbolici, ulasku Hrvatske u NATO, ali i o odnosima Hrvatske sa Francuskom i Njemačkom, pročitajte u tom prigodnom petom broju biltena NATO intervjui na popularnom servisu Scribd, ovdje.

Podsjećamo i kako je Hrvatska pošta pustila u optjecaj prigodnu poštansku marku o primanju Republike Hrvatske u NATO.

Nominalna vrijednost marke je osam kuna, a vrijedi će za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjemu i međunarodnom poštanskom prometu tri godine od dana izdavanja. Poštanska marka se još uvijek može nabaviti i koristiti! Marka je tiskana višebojnom offsetnom tehnikom u arčiću od šest maraka te u nakladi od 100.000 primjeraka.

7. travnja podignuta je i hrvatska zastava ispred sjedišta NATO-a, kao i ispred MORH-a.

Godinu dana kasnije...

Uoči prve godišnjice ulaska Hrvatske u NATO, ispitivanje javnog mnijenja od strane uglednog Gfk pokazalo je stabilnu potporu građana članstvu u Savezu i hrvatskom angažmanu u međunarodnim operacijama.

Visokih 64,6% ispitanika osjeća se sigurnijima u državi članici NATO-a, posebno osobe iz Slavonije i Dalmacije. Da je članstvom u NATO-u porastao ugled i ojačao međunarodni položaj Hrvatske smatra 50,2% ispitanika, s tim da češće od prosjeka takvo mišljenje imaju visokoobrazovani (61%).

Angažman međunarodne zajednice u okviru misije ISAF pod zapovjedništvom NATO-a podržava 68,3% ispitanika, među kojima češće od prosjeka takvo mišljenje imaju osobe u dobi od 25-34 godina (78%). Istovremeno, 54,1% ispitanika smatra da sudjelovanje Hrvatske u misijama NATO-a pod mandatom UN-a doprinosi jačanju njene sigurnosti i međunarodnog položaja.

O važnosti uloge NATO-a u regiji govori podatak da 62,6% ispitanika smatra da su NATO i njegovo primanje novih članica važni za sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe.

O istraživanju: ispitivanje javnog mnijenja naručilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija povodom prve godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u; provedeno je u veljači 2010. godine na reprezentativnom uzorku od 750 ispitanika (kvotni uzorak prema županijama, obrazovanju, dobi i spolu).

OPSA pozdravlja

Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA) s osobitim zadovoljstvom pozdravlja prvu godinu članstva Hrvatske u NATO-u. Djelatnici resornih ministarstava te pripadnici Oružanih snaga pokazali su se itekako ravnopravnim kolegama iz drugih zemalja, a na ponos svih građana Hrvatske.



Osobito možemo biti ponosni na pripadnike Oružanih snaga razmještene u sklopu dvije NATO vođene misije, na Kosovu - KFOR te u Afganistanu - ISAF. Visokim stupnjem profesionalnosti, požrtvovnošću kao i humanitarnim radom, oni daleko od Hrvatske na najbolji način promoviraju svoju domovinu, na čast svojih zapovjednika, obitelji, kao i svih građana Hrvatske.



Ovo je 1697 blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 01.04.2010. u 09:43 sati.