Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Soja – visoko nutritivna namirnica

U Kini i Mandžuriji je uzgajana više od 5,000 godina. Brzo se proširila u Japan, međutim trebalo joj je dosta dok se probije na Zapad. Kod nas još uvijek nije baš ljubljena namirnica. No, treba znati da se radi o veoma bogatoj namirnici koja ima gotovo pa sve tvari potrebne organizmu. Evo nekih zanimljivih podataka:

- soja u prosjeku sadrži oko 40 posto proteina (dvostruko više od mesa) koji se uglavnom sastoje od svih esencijalnih aminokiselina (organizan ima izravnu potrebu za njima jer ih nije u mogućnosti sam stvarati)
- soja sadrži oko 20 posto masti (peterostruko više od mesa) – od toga su 86 posto nezasićene masne kiseline
- soja sadrži 15 posto glicida te vitamine A, B1, B2, B9, D i E te mineralne soli – kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, sumpor.

Soja ima veliku energetsku vrijednost pa je povoljna za prehranu djece, adolescenata i osoba koje su izložene napornom radu. Lako je probavljiva i odlična kod stanja slabosti ii za osobe osjetljiva želuca. Sustavno korištenje sojina ulja pridonosi prevenciji ateroskleroze i tromboze. Nije zabilježen neželjeni učinak korištenja zrna soja ili njezinih derivata.


Post je objavljen 31.03.2010. u 10:34 sati.