Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tajkunski urbanizam: pokušaj izbacivanja škola iz centra Zagreba

Na mrežnom sjedištu Osnovne škole Ivana Gundulića osvanuo je slijedeći apel:

POZIVAMO RODITELJE, BIVŠE UČENIKE I PRIJATELJE "GUNDULIĆEVE" NA SASTANAK PODRŠKE ZA OPSTANAK NAŠE ŠKOLE, KOJI ĆE SE ODRŽATI U SRIJEDU 31.OŽUJKA U 18 h U ŠPORTSKOJ DVORANI ! DOĐITE I PODRŽITE NAS!

Osnovna škola Ivana Gundulića u Gundulićevoj ulici

Detaljnije razjašnjenje dobio sam jučer elektronskom poštom:

Učiteljsko vijeće Osnovne škole Ivana Gundulića i ravnateljica Višnja Reljić sazivaju hitan sastanak roditelja učenika svih razreda.

Dnevni red:

Potpisivanje peticije protiv naputka Gradskog ureda o neupisivanju djece u 1 razred što bi dovelo do zatvaranja škole.

Sastanak će se održati 31.3.(srijeda) u 18.00 h u športskoj dvorani
Škole Molimo vas da se odazovete ovom pozivu.

Gradski ured zabranio je O Š Gundulić da upisuje djecu za sljedeću
godinu kako bi rasformirao školu, djecu rasuli po drugim školama a
većini nastavnika udijelio otkaze

Kao razlog navodi se nerentabilnost škola a budući škola pokriva veći
prostor na koji su oko bacile veliki igrači izgleda kako je cilj na
tom mjestu nešto izgraditi.

Važno je uočiti opći koncept događanja, na koji je ukazano u posljednjoj rečenici.

Termin "tajkunski urbanizam" označava ono što se događa u Zagrebu i u svim drugim gradovima u Hrvatskoj: uništenje svake urbanističke logike uređivanja prostora grada kao cjeline u interesu svih građana, potpuna podjamljenost javnog interesa privatnom, nezajažljivi profiterski nasrtaji na prostor kao resurs.

Takav je slučaj Varšavska, ali sličnih slučajava ima desetke. O mnogima sam od njih pisao, a njima se bavila i stranka Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih.

S mrežnog sjedišta Zelene liste za Zagreb prenosim dijelove teksta čiji je. autor Ivan Pernar, supredsjednik Gradske organizacije Zelene liste za Zagreb i vijećnik u Vijeću gradske četvrti Stenjevac (pogledajte i njegov blog Zelena akcija u Stenjevcu).

OŠ Ivana Gundulića nalazi se u samom centru, točnije Gundulićevoj 23a, međutim kako se nalazi sa dvorišne strane malo je ljudi koji znaju za nju. Nažalost aktualna gradska uprava predvođena SDP-om planira ju zatvoriti iz pomalo nevjerojatnog razloga. Štednje!

Zanimljivo je da kada govorimo o štednji u gradskoj upravi, većina pomisli na prestanak zapošljavanja nepotrebnih kadrova po partijskoj liniji, smanjenju ulaganja u megalomanske investicije poput Arene Zagreb (230 milijuna Eura = 1702 milijuna kuna) ili pak suludog bacanja električne energije u 'Muzeju suvremene umjetnosti" (MSU). (...)

Umjesto da se novac štedi na svjetlosnim perverzijama, predizbornim megalomanskim projektima i općenito preplaćenim javnim radovima, SDP-ova gradska uprava želi štedjeti na djeci u OŠ Ivana Gundulića . Navodno, se radi o racionalizaciji poslovanja, malo učenika, a puno osoblja i slične priče. Međutim svi mi znamo da je problem te škole njezina atraktivna lokacija, odnosno prodaja i rušenje zgrade u kojoj se ona nalazi, te gradnje nečijeg privatnog kompleksa ala HOTO na njezinom mjestu.

Zato pozivamo sve ljude koje imaju slobodnog vremena i dobre volje da u srijedu 31.3. u 18 sati dođu u prostorije maloprije navedene škole jer će se tada održati skup podrške za njezin opstanak. Ovom prilikom Zelena lista, daje im punu potporu, izražava solidarnost sa njihovim zahtjevima i poziva ostale da se priključe inicijativi za spas te škole.


Post je objavljen 31.03.2010. u 01:34 sati.