Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Razmišljanja nad Vazmenim otajstvom


Čitam“Razmišljanja nad Vazmenim otajstvima“ u Liturgijskom listiću varaždinske katedrale, što ga dobih na Cvjetnicu prilikom posvećivanja maslinovih grančica. U njima nađoh i ovo:

Židovi su, nakon što je Isus potvrdno pred Vijećem odgovorio kad su ga pitali je li on Krist, donijeli neopozivu odluku da ubiju Nazerećanina. Za to su trebali dopuštenje rimskog upravitelja Judeje, poganina prema shvaćanju Židova. Budući da se smatrao obredno nečist onaj čovjek koji je stupio nogom u kuću nekog poganina, Židovi nisu htjeli ući u dvor upraviteljev da se ne bi okaljali i kao takvi ne bi mogli blagovati Pashu. Pilat se pokazao mudrim i primio ih izvan dvora. Rezultat je poznat.

Postupak je sa stajališta ondašnjeg prava (i shvaćanja) legitiman. No upitna je moralnost postupka jer su smatrali da vrijeđaju Milosrdnog Boga ako zakorače preko praga kuće u kojoj živi poganin (sukladnu pravu), a istodobno nisu ni pomislili da je upravo taj Bog, dajući im na pločama Saveza uklesane upute za život, zabraniti ubiti bilo koga. A pogotovo proliti krv nedužnog.

Osvrnimo se sada u svjetlu gornjeg teksta na najnoviju trakavicu u svezi J.Kosor (male od kužine) i njezinog prava na stan od 90 m2.

Stavimo na stranu je li JK sporni stan dobila sukladno pravu (pravedno ga dobila sigurno nije). Sigurno je međutim da ga je dobila na NEMORALAN način. Jer neosporna je činjenica da je sporni stan dobila od MORH-a nakon što je isti iz stana na NEMORALAN način deložirao dvojicu ljudi samo zato što su imali krivu boju krvnih zrnaca. Činjenica je da je JK tako otet stan prihvatila i otkupila za sebe i svog sina (ne zalazim u pravno tumačenje je li to u skladu s tadašnjim propisima ili nije). Osoba koja je u stanju otkupiti stan koji je oduzet drugome na NEMORALAN način, je i sama NEMORALNA. Kao premijerka, JK bi trebala predstavljati jednu od glavnih „moralnih vertikala“ ili „moralnih stupova“ društva, a to očigledno ne predstavlja. Zbog tog NEMORALNOG čina trebala bi podnijeti ostavku kao MORALNI čin. No ona kao NEMORALNA osoba to sigurno nije u stanju i ne želi učiniti, jer jednostavno ne shvaća da je njezin slučaj NEMORALANI.
To je krug NEMORALNOSTI iz kojeg se može izaći samo smrću NEMORALNE osobe.
Povijest nas uči da je takvih slučajeva bilo mnogo više nego suprotnih. A bit će ih i u buduće. Ne samo kod nas.


Post je objavljen 29.03.2010. u 12:02 sati.