Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

SASTANAK GLAVNOG ODBORA I KONFERENCIJA ŽENA EPP-a

Sastanku Glavnog odbora i konferenciji žena EPP-a ,održanim 24.ožujka 2010. u Bruxellesu, prisustvovale su predsjednica i potpredsjednica Zajednice žena HDZ BIH Kraljica Katarina Kosača,Marija Zelenika i Marina Pendeš.
Osim predstavnica zemalja koje pripadaju EU, sastancima su prisustvovale i predstavnice Turske,Srbije, Kosova, Albanije , Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sastankom i konferencijom je predsjedala gđa. Doris Pack.
Financijsko izvješće za 2009.godinu podnijela je rizničarka Ria Oomen-Ruijten.


Gospođa Viviane Reading,povjerenica za pravosuđe, osnovna ljudska prava i građanstvo ,govorila je o ideji i značenju EU građanstva koje je ustanovljeno po sporazumu iz Lisabona.Naglasak je stavila na to da se građani malo interesiraju za svoja prava i kada se upoznaju sa zakonima (pravima) ,mogu ih provoditi u životu i imati kvalitetniji način življenja. Bilo je govora o Zakonu o razvodu na području EU (Kao primjer navela je upit iz koje države koristiti zakon o razvodu,ako su npr.muškarac iz Švedske oženjen Njemicom i vjenčali su se u Španjolskoj- zakon koje države tada primijeniti).
Što se tiče ravnopravnosti spolova 35% parlamentarki u EU su žene i treba još dosta raditi na tome da se taj procent poveća.
Dotaknula se i uvjeta za porodilje tj.materinstvo- za koje bi trebalo ujednačiti standarde na nivou EU.

Gospođa Androulla Vassiliou ,povjerenica za obrazovanje,kulturu ,višejezičnost i mladež predstavila je ciljeve i inicijative koji se tiču kulture i obrazovanja,koji će se provoditi kroz program Europa 2020. Cilj je da se broj visoko obrazovanih sa 21% poveća na 40%.
Kulturni osvrt: Djeca iz svih zemalja članica EU uče razne jezike , pripadaju različitim kulturnim sredinama ,cilj je zadržati te razlike a ipak živjeti u ujedinjenoj Europi.
Sport je najbolji način da mlade ljude naučimo timskom radu. Sport je jako važan kao prevencija očuvanju zdravlja.
Razmišlja se o tome da EPP žene snime film o različitostima ujedinjene Europe ,i da taj film režira žena.
Tijekom diskusije,pitanja su bila raznolika od ovih vezanih za teme sastanka ,do liberalizacije viznih režima za Albaniju i BiH.


Post je objavljen 28.03.2010. u 11:27 sati.