GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA
Foto: Tinolovka-news
U Samoboru, gradiću na petnaestak kilometara od Zagreba, održana je tradicionalna 23. po redu Samoborska salamijada.
Foto: Tinolovka-news
Samobor nije samo grad maškara, karnevala te nepatvorenog, iskrenog radovanja domicilnih stanovnika tijekom najluđih dana u godine, već je Samobor, grad na petnaestak kilometara udaljen od hrvatske metropole, grad suhomesnatih proizvoda, grad dobre " spize ", kako bi rekli Dalmatinci, te grad vrijednih i vještih ljudi. Grad salame, poznat po manifestaciji " Samoborske salamijade ".
Kao i prošlih nešto više od dva desetljeća tako se i ove godine na samoborskom Trgu kralja Tomislava održala ova gastronomska i kulturna manifestacija koja je postala svojevrsni zaštitni znak ljudi ovoga kraja.
Uz Salamijadu održan je i šesti po redu Samoborski proljetni sajam. Salamijada je započela nešto iza dvadeset sati u velikom i ispunjenom šatoru na Trg kralja Tomislava u Samoboru, a sudjelovalo je nešto više od 1100 natjjecatelja te uzvanika i gostiju, što je zapravo organizatorima iz Udruge Zlatna šajba i predsjedniku Dubravku Viduču donijelo dodatne, ali i slatke brige, naime, sva mjesta u šatoru bila su odavno rasprodana, usprkos ne baš svjetlim trenucima i gospodarskim poteškoćama koje vladaju u Hrvatskoj, Salamijada jer uspjela po 23. puta.
Naime, za prvu nagradu, veliku zlatnu šajbu, natjecalo se 113 hobista, 60 salama 6 profesionalnih proizvođača i 42 salame u međunarodnoj konkurenciji, što je najveći broj međunarodnih natjecatelja u povijesti Salamijade. Naime, salame stižu iz Austrije, Njemačke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, BiH i Srbije.
Drugim riječima, " tko radi ne boji se gladi ", otprilike na ovakav način mogli bi sažeti ovu manifestaciju i biti doslovno u pravu, naime pripremljenu salamu nakon ocjenjivanja moguće je i kušati.
S obzirom kako se upravo u ovim trenucima u Samoboru održava Dan otvorenih vrata kada svi zainteresirani mogu kušati pripremljene salame i to između 10 i 18 sati. Dakle, vjernici nakon svete mise i Cvjetnice mogu otići do Trga kralja Tomislava umjesto doma na ručak.
Posebna atrakcija ovogodišnje Salamijade je petnaestmetarska salama koju je pripremio IGO-MAT, a uz to i bogatu ponudu samoborskih vinaraa koja je posjetiteljima na raspolaganju.
Uz Salamijadu održan je i Samoborski proljetni sajam na kojem su posjetitelji mogli okusiti plodove rada učenika ETUŠ-a i gostiju iz Zaprešića, svi posjetitelji Proljetnog sajma mogli su uživati i u ovogodišnjim gastro novitetima . Zapravo radi se o"češnofkijadi" održanoj ove subote te inedjeljnoj "kotlovijadi. . Iza ovih još neslužbenih naziva krila su se natjecanja u pripremi najbolje češnjovke, koje su prezentirali predstavnici 12 mjesnih odbora, te natjeecanja pripremi najbolje kotlovine, koju ćsu ocjenjivali vrhunski kuhari kao što su Branko Ognjenović, Tomislav Špiček i Rene Bakalović.
Neke od njih poznajemo iz nekih TV emisija posvečenih gastronomskim umijećima.
Koliko su opsežne pripreme za ovakvu jednu manifestaciju najbolje dokazuje činjenica da se za ovu Salamijadu s pripremama započelo još krajem prošle godine.
Foto: Tinolovka-news
Foto: Tinolovka-news
Foto: Tinolovka-news
Foto: Tinolovka-news
FOTO: Samoborska salamijada ide dalje