Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO poziva na suradnju s Rusijom

Članice NATO-a trebale bi se dogovoriti na sastanku na vrhu ove godine da uspostave raketne obrambene sustave protiv država kao što je Iran i iskoristiti svaku priliku za suradnju o tom pitanju s Rusijom. Raketni obrambeni sustav NATO-a trebao bi pokazati kolektivnu volju za obranom protiv rastuće prijetnje, kaže Rasmussen.



"Do sljedećeg summita NATO-a u studenome trebamo imati odluku o tome da je raketna obrana za naše stanovništvo i teritorije misija Saveza", navodi se u Rasmussenovu govoru koji je NATO unaprijed učinio dostupnim. Rasmussen opetovano izriče svoju želju za suradnjom s Rusijom i kaže da je potrebna odluka Moskve u kojoj će se na raketnu obranu gledati kao na priliku, a ne prijetnju.

Sadašnji trendovi pokazuju "stvarnu i rastuću" prijetnju oružja masovnog uništenja, a više od 30 zemalja posjeduje ili razvija rakete sve većeg dometa. "U mnogim slučajevima te bi rakete mogle predstavljati prijetnju za naše stanovništvo i teritorije", ističe glavni tajnik. Ako Teheran završi razvoj raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih raketa tada će "cijela Europa, kao i cijela Rusija biti u dometu", upozorava Rasmussen u svom govoru na Briselskom forumu.

Post je objavljen 29.03.2010. u 11:10 sati.