Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Što bi donijeli prijeveremeni izbori?


Ljudi su frustrirani, psuju sve stranke i političare. Ali, kad se o izborima radi, još uvijek su pretežno rezignirani. Tko nije za HDZ, dat će glas SDP-u, većinom, ili ostati doma. Nove snage mogle bi ući u Sabor, te dobiti svoju šansu za vlast u borbama za formiranje većine.

Prema anketama javnoga mnjenja, izbori bi danas donijeli neizvjesnu bitku HDZ-a i SDP-a kao i 2007.. SDP u startu ima minus zbog dijaspore, a osam zastupnika manjina podržat će onoga, tko bude jači.

HSLS najavljuje promjenu strane. Kosor je dobro počeo u Zagrebu, privukao neke nove ljude, ali sumnjam da će se upuštati u avanturu samostalnog izlaska na izbore. Eventualne teškoće mogli bi raditi IDS i HNS, koji već pripremaju zajednički nastup sa SDP-om.

HSS-u onda ne preostaje drugo nego napraviti zajedničku listu s HDZ-om u svim ili gotovo svim izbornim jedinicama, inače im prijeti spadanje na 2-3 zastupnika.

HSU bi, predmijevam, mogao također pristati na sudjelovanje na zajedničkoj listi s HDZ-om, nakon neugodnog iskustva prošlih izbora (4,2% glasova donijelo im je jedan mandat, tj. 0,7%).

Dakle, manji broj prijavljenih lista, te još jače definirana dva bloka, koji će okupiti većinu sadašnjih parlamentarnih stranaka.

HDZ - HSS - HSU
protiv
SDP - HNS - IDS - HSLS.

Mogli bismo svjedočiti konačnom potopu HSP-a, a ne vidim da bi stranka Ruže Tomašić ili neka druga s kalsične desnice mogla biti blizu mandata igdje, osim slavonskih regionalaca.

HDSSB će osvojiti mandate u 4. i 5. izbornoj jedinici, te možda i napreduje.

Nove snage? Osovina desnih populista Glavaš-Bandić-Kerum može pokriti svojim kandidatima skoro cijelu Hrvatsku i preći prag u većini izbornih jedinica. Mislim da bi mogli osvojiti desetak mandata, možda čak 15, i tako biti treća snaga. Također, mogli bi ugroziti dosad apsolutnu predost HDZ-a u dijaspori. Mogli bi doći u poziciju da se bez njih ne može sastaviti vlada.

Novoosnovana Stranka rada: Lesar bi morao osvojiti mandat u III. izbornoj jedinici (koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju), možda povuće svojom popularnošću čak još jednog. Međutim, sumnjičav sam prema njihovim potencijalima u drugim dijelovima Hrvatske.

U 8. izbornoj jedinici, "Ladonja" Plinia Cuccurina je na posljednjim lokalnim izborima u Istarskoj županiji osvojila 17%. Nedavno su sklopili savez s Akcijom mladih i Listom za Rijeku, koji su na lokalnim izborima u Primorsko-goranskoj županiji, kao koalicija, osvojili 9%. Ako te postotke zadrže, to im donosi dva mandata u Saboru. Van tog područja, sumnjam da imaju neki potencijal.

Konačno, moja stranka, Zelena lista, mada sporo, širi se i jača. Sigurno ćemo biti bolji nego 2007.. Mogli bismo dohvatiti neki mandat.

Koliko vidim, nema nikog drugog vrijedog spomena. Niti su na vidiku neke nove snage koje bi mogle pretendirati na osvajanje mjesta u Saboru.

Post je objavljen 27.03.2010. u 21:58 sati.