Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Novac Pentagona za hrvatski kontingent u Afganistanu

Piše Bojan Klima

U saborskoj raspri o sudjelovanju hrvatskog vojnog kontingenta u Afganistanu, u veljači ove godine, zastupnik Hrvatske narodne stranke Miljenko Dorić izjavio je da Hrvatska za ovu misiju izdvaja 'znatno veći financijski doprinos nego što bi to realno trebala činiti.' 'Po izdvajanjima, Hrvatska je među svim sudionicima misije na 14. mjestu, ali nije na 14. mjestu po gospodarskoj snazi' – izjavio je prema izvješću Glasa Amerike ovaj saborski zastupnik.

Teško je provjeriti točnost ovih tvrdnji. No, kao da ih je čuo netko u Pentagonu! Američko Ministarstvo obrane jučer je objavilo da će šest tranzicijskih država – Gruzija, Mađarska, Hrvatska, Litva, Latvija i Estonija – ove godine dobiti sredstva iz posebnog fonda Pentagona za obuku njihovih postrojbi u Afganistanu, kako bi one mogle efikasnije surađivati s američkim snagama. Vojske Jemena i Filipina dobit će, u okviru istog programa, novce koji će se utrošiti na protu-terorističku obuku za borbu protiv ekstremnih pobunjeničkih grupa u tim zemljama.

Ova pomoć – definirana američkim vojnim proračunom iz 2006 kao 'Section 1206 funding' – iznosi u fiskalnoj godini 2010. 350 milijuna dolara. Sredstva će pomoći hrvatskom kontingentu u Afganistanu da bude još efikasniji u ostvarenju svoje misije.


Post je objavljen 27.03.2010. u 04:04 sati.