Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvin

Marketing

HZPSS Preporuke: Obavijest voćarima

23.03.2010. Koprivničko-križevačka županija

Obavijest voćarima



Jabuke i kruske na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u fazi nabubrenih pupova i pojave prvih listića. Obzirom na sumu srednjih dnevnih temperatura, s prvom sljedećom kisom očekujemo oslobađanje askospora uzročnika krastavosti jabuke (Venturia inaequalis), a ovisno o temperaturi i duljini vlaženja biljnih organa moguće su i prve primarne infekcije.

Za zastitu nasada jabuka i krusaka možete upotrijebiti neki od pripravaka na osnovi bakra (Modra galica, Nordox 75 WG, Bakreno vapno WP 50, Kupropin WP, Cuprocaffaro 50 WP, Ramecaffaro 32 WP, Neoram WG, Champion, Cuproline, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bordoska juha, Bordoska suspenzija).

Koncentraciju pripravka prilagodite fenofazi jabuke i kruske u trenutku primjene.

Radi suzbijanja stitastih usi, krvave usi, jaja lisnih usi i crvenog voćnog pauka bakrenom pripravku možete dodati mineralno ulje (Bijelo ulje) ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Crveno ulje, Plavo ulje ili Modro ulje).

Za toplih dana s temperaturom iznad 15dC moguća je masovnija pojava jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum). Kemijske mjere zastite od jabučnog cvjetara potrebne su samo ako je stetnik prisutan u voćnjaku i to u kritičnom broju (npr. ako se otresanjem na 100 izboja pronađe vise od 20-30 cvjetara). Najugroženiji su manji voćnjaci uz sume te njih kao i voćnjake u kojima su proteklih godina zabilježene stete treba redovito pregledavati! Posljednjih nekoliko sezona najvise steta od jabučnog cvjetara bilježimo u voćnjacima na kalničkom području.

Preporučena sredstva za zastitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača priloženoj uz sredstvo!

mr. sc. Željkica Ostrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@hzpss.hr



Post je objavljen 25.03.2010. u 11:26 sati.