Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Stevija - zamjena za šećer

biljka stevija - zamjena za šečer i umjetre zaslađivače koji su otrovni






Ako ste zainteresirani za STEVIU - u prilogu šaljem info i kontakt podatke za narudžbu. Radi se o prirodnom zaslađivaču koji se preporuča i dijabetičarima.
Čovjek koji ju uvozi - uvozi ju direktno iz Paragvaja i tradicionalno je dobivena (za razliku od one industrijske koja je izazvala sve moguće afere i povučena je iz ljekarni jer su velike farmaceutske kuće miješale ostatke bez vrijednosti sa otrovom aspartamom i stvarali kemijske koktele opasne po zdravlje).

Inače, samo još jedan info: saznala sam da u Zagrebu na institutu Ruđer Bošković na veliko istražuju i tamo se čak mogu nabaviti sjemenke tako da imate Steviu u kućnom uzgoju (onda se koristi usitnjeni sušeni list).

Gospodin Davorin Kisch živi je u Istri, no često je na putu i odgovara na mailove kada je u Hrvatskoj.
Stevia se može naručiti pouzećem.

Mail: aggramm@yahoo.com
Mobitel: 091/ 578-6688
Web: http://www.stevia-hrvatska.com

Kako je Stevia jako slatka, preporučam primjenu u vidu otopine, jer ju je inače jako teško dozirati:
Jednu punu žlicu za kavu rastopiti u 20-25 mililitara vode (to vam je ona mala bočica ok kapljica).
To je količina od 400 kapi.Ovisno o Vašem osjećanju slada, potrebno je samo 1-2 ili tri kapi po šalici !!!

Kod gosp. Kischa možete nabaviti stevia exstrakt, u obliku krem bijelog, mat praha. Steviu, slad u prahu i list, uvežena je iz Paragvaja. Mada je Stevia u Hrvatskoj priznata kao ljekovita biljkla, ima uvijek probleme oko uvoza. Roba dolazi sa drugog kontinenta, pošto nema skladišta na veliko u Evropi.

Stevia je 280 puta slađa od šećera. Slad se sastoji od svih 8 vrsti slada, koji se nalaze u listu Stevie. Slad nije rafiniran i razdvojen. (Takovu lošu robu možete kupiti od velikih ponudjača u svijetu. Tu se slad razdvaja, u segmente pojedinih vrsta, i sortira po jačini okusnog slada. Takav slad je samo slad). Samo sa svih 8 vrsta, postiže se slad koji ima i ljekovito djelovanje. Slad u Stevii su Stevioside, RebaudiosideA,B,C,D,E i Dulcosides A i B. Svi ti sladi su kao cijelina na kraju krembijeli i povećani izgledaju kao sitni štapići sa zaobljenim krajevima. To je čisti neprerađeni slad. Ako je slad u kristalima intenzivo svjetlucave bijele boje, tu se radi o manje vrijednom Steviinom sladu, koji je kemijski preradjen, modificiran i prerafiniran.

Gospodin Kisch prodaje čisti nepreradjivani slad Stevie. Nabavlja ga na početku lanca, kod prizvođača, farmi koje posjeduju starinski način prerade, destilacije sviježeg lista Stevie.

Stevia extract, slad u obliku krembijelog praha pakovanje;

15 g = ekvivalent 4,2 Kg šećera, 40 Kn +poštarina
50 g = ekvivalent 14 Kg šećera, 130 Kn +poštarina
100 g = ekvivalent 28 Kg šećera, 260Kn + poštarina

100 gramma je količina dovoljna za godišnju potrebu jedne osobe, za slađenje kave, čaja, i napitaka, limunade! Potrošnjom 100 grama ekstrakta Stevie u godinu dana, uštedjet će Te svome tijelu 120.000 kcal, koliko bi unijeli jedući šećer. Ta količina kalorija odgovara 24 kilograma svinjske slanine..




STEVIA rebaudiana (Bert) Paragvajski slatki drač, Suesskraut, Suessblatt, diabetski slad, Diabetiker Zuecker, dietetski slad, Dietetisches Suess, Diabetics & Dietetics sweetner.

U V O D
Stevia Rebaudiana po M. A. Bertoneu
Biljka je iz porodice Asceratea i u mnogobrojnim podvrstama, koje su sve slatke, rasprostranjena po gotovo čitavom svijetu. Korištena je kod primitivnih naroda kao zasladjivač. Kako med nije bio uvijek dostupan, i bio je povezan sa rizikom uboda pčela, STEVIA je bila uvijek tu da se dijeca i stariji mogu zasladiti. Kao sviježa zeljasta biljka ili kao sušeno lišće za čaj.
Uz davanja sladkog okusa sa laganom, skoro neutralnom svježinom okusa mentola, STEVIA daje još i niz drugih popratnih ljekovitih svojstava koja su nam tek od početka 20 stoljeća poznata.
Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj je STEVIA priznata kao ljekovita biljka. Ostale se mogu na prste nabrojati, nalaze se mahom u Aziji i Južnoj Americi.
( Japan , Korea , Kina , Thailand , India , Malezija , Brazil , Izrael, Paragvaj i Urugvaj.)
Tu činjenicu, zabranu u gotovo čitavom svijetu, možemo povezati sa različitim KARTELIMA multinacionalnim kompanijama, proizvođačima šećera od šećerne repe i trske.
Kako su dobro zastupljeni direktno u većini parlamenata ili nekim drugim političkim forumima da mogu lobirati, pa tako uspješno brane svoju lagano stečenu zaradu na uštrb ostatka građanstva trujući i debljajući ih sa gore dva navedena šećera.( Podaci uzeti sa interneta, Brazil , Paragvaj , Argentina .)

P O V I J E S T
( Podaci uzeti iz Interneta , Brazil , Paraguay , Argentina , Njemačka.)
Dr. Moisije Antonio Bertoni, švicarski znanstvenik, (1857 1929 ).
1857 godine, 15. lipnja, rodjen u Lottigni (Tesin), kao sin poznatog advokata i pučkog oficira. Kao mladić, već je u mladosti posvetio svoj interes prirodi, flori, fauni i tajnama planete zemlje. 1876. godine još za boravka u Zürichu uz financijsku pomoć svoje majke Giuseppine Torriani Bertone, obijavio je svoj prvi znanstveni rad "Meteroligijsko astrofizikalni svod i nakon toga vodio mnoge priznate studije na tu temu.
1878. godine nastavlja svoj studij u Ženevi.
Od 1876. godine živi zajedno je sa svojom prijateljicom i budućom ženom Eugenijom Rebaudi sa kojom je imao trinaestoro dijece, pet u Švicarskoj, dvoje u Argentini i šestoro u Paragvaju.
1884. godine emigrirao je u Argentinu, na poziv tadašnjeg predsjednika Roca . Po dolasku nastanio se u misionarskoj stanici "Sv Ana" u divljini gdije je dalje vodio svoje eksperimentalne naučne radove iz botanike, zoologije, poljodijelstva, meteorologije i etnografije.
1887. godine odlazi u Yaguarazapa (Paragvaj) pronaći rijeku Parana.
1893. godine, osniva na rijeci Parana koloniju kod Guilleremo indijanaca, danas Puerto Bertoni.
1896. godine, pozvan je od predsjednika Paraguaya, generala Egusquiza, da osnuje nacionalnu poljoprivrednu školu u Trinidadu.
1903. godine, M. Bertone osnovao je, Nacionalno Poljoprivredno društvo Paragvaja.
1905. godine, M. Bertoni je konačno svrstao STEVIU kao Stevia Rebaudiana ( Bertoni) i od tada ona pripada porodici Krizantema. (Asteraceae Helms rebaudiana Eupatorium)
Stevia Rebaudiana (Bertoni). Istu je 1900 već proučavao i Dr. Ovidio Rebaudi ali bez većeg uspjeha.
1910. godine, nakon dugogodišnjih zasluga za poboljšanje poljoprivrede, organiziranja i sudjelovanja Paragvaja na mnogim internationalnim izložbama i sajmovima, bio je više puta nagrađivan medaljama i diplomama paragvajskih vlasti.
1929. godine, Moisije Bertoni umire na ušću rijeke Iguaçu u Paranau.
Iza sebe ostavio je mnoga obijavljene dijela, kao La Civilizacion Guarani, tri volumena Guarani-Latin-Latin, riječnik sa slikama. Rozado Queimar, knjigu-studiju o osudi spaljivanja prašume. Veliku zbirku novo otkrivenih insekata, lubanja sisavaca, zmija u formalinu.
Tako se Moisije Bertoni ovjekoviječio i ostao do danas najvećim i najplodonosnijim znanstvenikom koji je živio na tlu Južne Amerike.
No budućnosti će ostati u uspomeni kao botanićar koji je prvi opisao i svrstao Steviu Rebaudianu ( Bertoni), u sve floralne priručnike i enciklopedije. Biljku koja ima budućnost u ljudskoj ishrani I ljudskom zdravlju.
( P.S. Nisam do sada našao podatak da li je žena M.Bertonea po svome djevojačkom prezimenu Rebaudi u bilo kojem porodičnom srodstvu sa Dr.Ovidijem Rebaudi, kemičarem koji je prvi izolirao Ugljikohidrat Stevisoid iz Stevie 1906 godine.)

ŠTO JE STEVIA ?
Stevia Rebaudiana ( Bertoni), pripada porodici Krizantema. (Asteraceae Helms rebaudiana Eupatorium Stevia rebaudiana (Bertoni), Kaa-Jheee-(sladost života), ca-a-yupi, azucaa, slatki paragvajski drač, eira-caa, medeni list.
STEVIA je bila poznata prastanovnicima južne Amerike davno prije dolaska španjolsko-portugalskih osvajača. Početkom 16 st. dovezena je u Europu i nesto je korištena za čaj. U zaborav je pala u 18 st. Nakon pojave šećera, šećerne repe i trske.
Nakon kasifikacije 1903-5. godine od strane M. A. Bertonia njezin slad izdvojen je prvi put tel 1906 od strane argentinskog kemičara Dr. Ovidia Rebaudiana. Prvi izvedeni slad iz STEVIE nazvan Stevisoid, 300 puta je sladji od šećera šećerne repe i svojom formulom je ugljikohidrat, C38H60O18.
Sljedeći slad koji izvorno u biljci daje nakon 5 sekundi otapanja jedan gorki okus, a koji je izdvojen 1909 godine, 480 puta je slađi od običnog šećera, i dobio je ime rebaudiosid C44H70O23. Kilogram lista Stevie rebaudiane ( Bert.), ima prirodno u sebi slada, ( ovisno o mjestu sadnje; Paraguay 4,8 %, Kina 2%), od čega je 10% stevisoida i 2,4% rebaudioida. Slad je stabilan do temperature od 212 C.
List biljke je još bogat sa Kalcijem 5,4%, beta karotenom, željezom, kromom, kobaltom, magnezijem 0,35%, fosforom 0,32%, potašom, Sodom, vitamin A sve skupa oko 53 vrste različitih sastojaka.
Stevia je u Hrvatskoj od 1922 godine priznata kao ljekovita biljka.
1931 Argentinsko ministarstvo zdravlja provodi ispitivanja dopuštene količine stevisoida u mg/kg tjelesne težine, i stavlja ga na 3mg/kg na dia. Nakon toga slijedi Brazil koji priznaje Steviu u liječenju 48 vrsta bolesti.
1970-tih Japanska vlada odobrava upotrebu Stevie i od onda sladi 25% svih svojih prehrambenih proizvoda, čak i Coca-Colu. Nakon toga slijede Korea, Tajland, Izrael, Kina, Paragvaj i Urugvaj.
1995 FDA u USA dozvoljavaju upotrebu Stevisoidea samo kao preventivu za dentalnu higijenu dijece.
U Europi je STEVIA momentalno na ledu. U Njemačkoj slobodna upotreba kao dodatak kupelji. U Francuskoj je zabranjena. U Švicarskoj svako domačinstvo smije u vrtu imati zasadjeno 20 stabljika kanabisa ali trgovanje STEVIOM je zabranjeno.

DJELOVANJE i UPOTREBA
STEVIA je kao kao prvo korisna za diabetičare. Bili oni na inzulinu ili tabletama. Nakon upotrebe ne ostavlja nikakve promjene i ne povečava količinu ugljikohidrata u krvi. Danas dozvoljena količina uzimanja stevisoida, bez bitnih promjena na metabolizam uzimatelja varira od 3,3mg/kg tt, pa do 5,5mg/kg tt (Brazil). To pojednostavljeno znači ako je vaša tjelesna težina 50 kg, dozvoljena doza stevisoida je ekvivalent 100 gr. šećernog slada običnog šećera. To je svakako količina slada sa kojom se mogu tokom dana zasladiti mnoga pića i jela.
Nakon uzimanja STEVIA, slad ostaje puno duže prisutan u ustima ne isušuje ih kao asugrin, aspartam ili cyklamat koji su danas po izjavi samih proizvodjača možda kancerogeni.
Drugo važno svojstvo STEVIE je u dentalnoj higijeni. Ona jednostavno ubija karies. Kao ugljikohidratna jumbo-moekula ne mijenja kiselost u ustima za vrijeme jela.(Žvakanje jednog lista STEVIE, ujutro prije doručka i pranja zubi, dovodi nakon šest tjedana upotrebe, do nestanka kariesa na zubima. Naravno, karies će se vratiti ako se ljubite s partnerom koji ne koristi STEVIU.
Treće važno svojstvo STEVIE je da pojačava perifernu cirkulaciju krvi, vraća boju kosi i regulira krvni tlak.
Ostalih 45 djelovanja su; osteosporoza, popuštanje tenzije mišića, smirivanje, stimulacija gušteraće i jetre. Poboljšan rad bubrega. Liječenje kožnih bolesti. Dobar dodatak za kupelji. Fantastično sredstvo za mršavljenje.
Što je dobro znati !
U mljevenom listu Stevie može se kod nekih proizvoda kupiti, sa nepreradjenim sušenim listom Stevie, pomiješan i preradjeni list Stevie. To znači zu jednu količinu prirodno osušenog lista, dodana je i pomiješana jedne količine lista iz kojeg je već prije sušenja izvadjen slad. Takav list je otpad ali se dodaje kao punilo da poveća masu. Npr., u cigaretama nije sve duhan, veći dio su različita punila.
Zato je naša preporuka; Kupite čitav list i sameljite ga sami !
U otopljenom rastvoru Stevie, može se rastopiti svašta. Npr. Cyklamati, Asugrini, Aspartami, koji su sada jako, jako jeftini i industrija ih se treba nekako riješiti.
Zato je naša preporuka; Kupite exstrakt Stevie u obliku krem bijelog praha i rastopite ga sami u tekučini !
U oba slučaja sigurno će te biti sigurni što stavljate u sebe.
Prvo dobiveni destilat iz Stevie, koji sadrži svih osam vrsta ugljikohidrata je krem bijeli mat prah, koji se satoji iz sitnih štapića koji su na krajevima zaobljeni, i jednako ljekoviti kao i Stevia. Sve što je super bijelo, svjetlucavo i u malim kristalićima, slično šećeru, su dodatno destilirani proizvodi, razdvojeni ugljikohidrati koji su separirani po jačini slasti. Najslabije slatki Rebaudiosid F i Dolcheid koji imaju nadimak industrijski otpad, pakiraju se i prodaju na malo građanstvu.




Post je objavljen 25.03.2010. u 07:59 sati.