Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Dr. Dragan Čović razgovarao u Madridu sa šefom španjolske diplomacije Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé-om



Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podržao je u četvrtak, 24. ožujka 2010. godine, u Madridu u razgovoru sa šefom španjolske diplomacije Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé inicijativu ove zemlje, koja predsjeda EU, da političari iz BiH potpišu deklaraciju kojom bi se obvezali na ustavne promjene i druge reforme koje bi ubrzale put BiH u EU i NATO.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske uručio je predsjedniku HDZ-a BiH nacrt deklaracije oko koje bi s predstavnicima EU-a i Sjedinjenih država dužnosnici iz BiH trebali razgovarati u Sarajevu 6. ili 7. travnja.

"Mi smo unaprijed prihvatili takav način dogovaranja i čini nam se jako važnim da Deklaraciju potpišemo kao obvezu onih koji dobiju izbore i koji budu činili vlast da nakon izbora u listopadu odmah krenu s reformskim procesima koji uključuju ustavne promjene", rekao je dr. Čović.

Postignu li dogovor oko sadržaja deklaracije predviđeno je da se lideri političkih stranaka ponovno okupe nedaleko Madrida u mjestu dvorcu La Granja, nedaleko Madrida gdje bi potpisali ovaj dokument potkraj travnja. Dr. Dragan Čović je dodao kako očekuje da se definira rok od pola godine u kojemu bi bio okončan proces ustavnih promjena u zemlji.

"Butmirski dokument nije uspio jer nije osigurao dovoljne mehanizme kako bi se osigurala jednakopravnost triju naroda, prije svega Hrvata. Jednostavno u tome dokumentu nije prihvaćena realnost koju imamo u Bosni i Hercegovini", dodao je.

Dr. Čović očekuuje da se bosanskohercegovački političari usuglase i potpišu dokument, što bi bio najbolji signal za ukidanje viznoga režima i približavanje EU te uklanjanje zapreka za zaključivanje akcijskog plana za priključenje u članstvo NATO saveza.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

Post je objavljen 24.03.2010. u 23:19 sati.