Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obljetnica NATO-ovog napada na Srbiju

Premijer Kosova Hashim Thaci je izjavio u srijedu da su NATO-ova bombardiranja Srbije prije 11 godina bila odlučan trenutak za neovisnost Kosova, dok je u Beogradu u spomen na žrtve organizirano nekoliko skupova.



"Građani Kosova i slobodne i demokratske institucije najmlađe zemlje Europe zahvalni su političkim i vojnim čelnicima na podršci u najodlučnijim trenucima", rekao je Thaci. NATO je 24. ožujka 1999. počeo bombardirati Srbiju, što je kulminiralo oslobođenjem zemlje, stvaranjem uvjeta da Kosovo osnuje državu i svoj demokratski identitet, naglasile su Thacijeve službe u priopćenju.

U spomen žrtvama bombardiranja u Beogradu su se u podne oglasile sirene koje su u doba bombardiranja obilježavale završetak opasnosti. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve msgr. Irinej trebao bi voditi misu za stradale u crkvi sv. Marka u središtu Beograda.

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. Srbija i dalje smatra Kosovo svojom južnom pokrajinom i pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) osporava zakonitost njegova proglašenja neovisnosti.



Post je objavljen 24.03.2010. u 17:40 sati.