Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ukinimo reklame na javnoj televiziji!


Čitam jutros na facebooku gomilu bijesnih reakcija od sinoć, tipa: "gledam HTV 1 i užasavam se, koja debilana, što je ovo, povratak u prošlost!?". Pa što je sad, pitam se zbunjeno, jer televiziju rijetko gledam? Morao sam pogledati u jučerašnji program da shvatim: Škorin šov!

S druge strane, prije nekoliko dana najava ponovnog emitiranja serije "Nepokoreni grad" iz 1982., uz konstataciju kako je po ambicioznosti i kvaliteti vlastite produkcije TV Zagreb iz 70-ih i 80-ih bila Holywood za ovo što danas imamo.

Nadalje, jedan prikaz nedavno u jednom tjedniku kako je HTV, pojavom skomercijalnih nacionalnih televizija, umjesto da gradi svoj položaj kao javna TV, krenula u bitku za gledanost i za oglašivače komercijalnim saržajima. Pri tome ima ogromnu startnu prednost novca koji dobiva mimo tržišta, pa je i sustavno rušila cijene oglasa, oštećujući ne samo privatne TV (naročito male lokalne) nego i tiskane medije. Europska unija upozorava da tako ne može.

Plus politička kontrola i manipulacija.

Dva su puta, oprečna, da se ovakva neodrživa hermafroditska uloga ukine.

1. Ukinuti TV pretplatu: državnaTV na tržište kao i privatne. PMSM, to je loš put: samo bi cementiralo komercijalizaciju i debilizaciju programa. S ekrana bi nestale nekomericijalne, a dobre emisije kao "Eko zona", "Reporteri", "Opera box" isl..

Javna TV morala bi brinuti prvenstveno o dokumentarnom, obrazovnom, znanstvenom i informativnom programu, koji nije komercijalan (čak i kad je dobro gledan, skuplje ga je napraviti), kao i za poticanje domaće dramske proizvodnje, Zato sam za drugu varijantu.

2. Zabraniti reklame na javnoj TV. Neka ubiru pretplatu, prave kvalitetan program i ne pokušavaju se takmičiti s privatnim TV u gledanosti zabavnih programa. Kao što recimo država plaća za održavanje kazališta, knjižnica isl..

Moguća je kombinacija, recimo prvi program posve nekomercijalni, drugi komercijalni u državnm vlasništvu, prikazuje sport, zabavne emisije isl.., ne dobiva sredstava od pretplate.

Post je objavljen 24.03.2010. u 10:07 sati.