Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sebastianvettelspace

Marketing

Australian GP 2010: Albert Park 26.-28. ožujka

Image and video hosting by TinyPic

Prva utrka: 10. ožujka 1996.
Dužina kruga: 5 303 metara
Ukupno krugova: 58 (307.574 km)
Najbrži krug: M. Schumacher - 1:24:125 (2004, Ferrari)
Postolje 2009.: 1. J. Button - 2. R. Barrichello - 3. J. Trulli

Povijest:
Prva utrka vožena u Melbourneu bila je 1996. godine kada je utrka za VN Australije premještena iz Adelaidea. Sa prvom utrkom u Melbourneu također je došlo i do promjena u kalendaru natjecanja Formule 1, gdje je utrka za VN Australije postavljena na prvo mjesto u kalendaru. Ta promjena u kalendaru nije prošla glatko zbog mnogih prosvjeda, koji se znaju čuti još i dandanas iako se broj istih uvelike smanjio.
Staza u Melbourneu smještena je u parku i jako je glatka bez zavoja pod 90 stupnjeva da bi drastično smanjivali brzinu. Smjer vožnje na stazi kreće se u smjeru kazaljke na satu oko jezera, tako da sam pogled na stazu oduzima dah. Zbog tih činjenica svi vozači vole voziti na toj stazi.
Damon Hill, još u pobjedničkom zanosu nakon završne utrke 1995. godine, osvaja pobjedu u prvoj utrci na toj stazi 1996. godine, nakon što je njegov novi timski kolega u Williamsu Jacques Villeneuve morao usporiti pred kraj utrke zbog problema sa motorom.
U drugoj utrci na stazi u Melbourneu najspremniji je izgledao Jacques Villeneuve u Williamsovom bolidu. Međutim nakon velike dominacije na kvalifikacijama nije uspio proći ni prvi zavoj u utrci jer je došao u kontakt sa bolidom Eddiea Irvinea tj. isti ga je praktično "pomeo" sa staze.
To je otvorilo priliku Davidu Coulthardu da osvoji prvu pobjedu za McLaren tim nakon Adelaidea 1993. godine. Također ta utrka iz 1997. godine nije donijela mnogo dobra pobjedniku iz 1996. godine Damonu Hillu koji nije uspio završiti utrku vozeći Arrowsov bolid.
Utrka iz 1998. godine bila je utrka dominacije McLarena i bila je utrka koja je odvožena pod velikim upitnikom. David Coulthard čvrsto je držao prvu poziciju ispred svog timskog kolege Mike Hakkinena koji je dosta vremena izgubio kroz boksove. Međutim David je usporio i propustio Miku naprijed zbog njihovog međusobnog džentlmenskog dogovora, koji su njih dvojica dogovorili prije utrke. Navijači i ljubitelji Formule 1 jednostavno su poludjeli zbog takvog ponašanja te dvojice vozača.
Prva Ferrarijeva pobjeda na toj stazi dogodila se 1999. godine kada je pobjednik bio Eddie Irvine. Pa iako je Irac prešao u Jaguar, u sezoni 2000. pobjednik je još jednom bio Ferrarijev vozač ali ovoga puta bio je to Michael Schumacher kojemu je to bila prva osvojena VN Australije. Drugo mjesto tada je osvojio njegov novi timski kolega Rubens Barrichello.
U iduće dvije godine pobjednik V.N. Australije se nije mijenjao. Michael Schumacher je čak tri puta uzastopno osvajao prva mjesta.
David Coulthard je u 2003. osvojio samo jednu utrku i to baš na Albert Parku, nakon što je u samoj završnici utrke Juan-Pablo Montoya prebrzo ušao u zavoj te izgubio kontrolu nad bolidom. Na njegovu sreću, uspio je nastaviti utrku plasiravši se na drugo mjesto ispred Finca Kimia Raikkonena.
Michael Schumacher i Rubens Barrichello ostvarili su prvu dvostruku pobjedu za Ferrari već na prvoj utrci sezone 2004. Oba su vozača bila neuhvatljiva tokom cijele utrke, a najviše im se približio trećeplasirani Fernando Alonso u Renaultu sa 34 sekunde zaostatka.
Kao i svih prijašnjih godina, Albert Park ponovno je bio domaćin otvorenja još jedne sezone svjetskog prvenstva Formule 1. 6. ožujka datum je kojeg Giancarlo Fisichella zasigurno neće zaboraviti. Talijan je s pole pozicije stigao do svoje druge pobjede u karijeri i tako osvojio 10 dragocjenih bodova za momčad Renaulta. Drugo mjesto na pobjedničkom postolju pripalo je Rubensu Barrichellu koji je zamalo izgubio poziciju od Fernanda Alonsa koji je bio brz tokom cijele utrke.
Nakon punih deset godina, 2006. Australija nije ugostila prvu utrku nove F1 sezone. U uzbudljivoj utrci, prepunoj sudara i čak četiri izlaska sigurnosnog automobila, pobjedu je odnio Fernando Alonso ispred Kimija Raikkonena i Ralfa Schumachera.
2007. pobjedu je odnio Kimi Raikkonen u svojoj prvoj utrci s novim timom - Ferrarijem. Finac je završio ispred McLarenovog dvojca - Fernanda Alonsa i Lewisa Hamiltona.
2008. godine na stazi u Melbourneu, Lewis Hamilton je ostvario svoju petu pobjedu za McLaren-Mercedes, a iza njega, na drugom i trećem mjestu, završili su Nick Heidfeld u BMW Sauberu i Nico Rosberg u Williamsu.
Na veliko iznenađenje mnogih, Brawn GP je 2009. godine, na svojoj debitantskoj utrci, ostvario dvostruku pobjedu s Jensonom Buttonom na prvom i Rubensom Barrichellom na drugom mjestu.

Prijašnji pobjednici:
2009: J. Button (Brawn)
2008: L. Hamilton (McLaren)
2007: K. Raikkonen (Ferrari)
2006: F. Alonso (Renault)
2005: G. Fisichella (Renault)
2004: M. Schumacher (Ferrari)
2003: D. Coulthard (McLaren)
2002: M. Schumacher (Ferrari)
2001: M. Schumacher (Ferrari)
2000: M. Schumacher (Ferrari)
1999: E. Irvine (Ferrari)
1998: M. Hakkinen (McLaren)
1997: D. Coulthard (McLaren)
1996: D. Hill (Williams)
1995: D. Hill (Williams)
1994: N. Mansell (Williams)
1993: A. Senna (McLaren)
1992: G. Berger (McLaren)



Source: f1-hr.com / youtube.com

Post je objavljen 23.03.2010. u 19:13 sati.