Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

P. D. James: "Svjetionik"

Mnogi čitatelji i čitateljice vole slavnu P. D. James (s kojom se, moram priznati, do ovog romana uopće nikad nisam imala prilike susresti), stoga podatci o sedamnaest napisanih romana od kojih je većina dobila televizijske ekranizacije zapravo nimalo ne čudi. Autorica je sad u respektabilnoj dobi od 90 godina, a pravo joj je ime Phyllis Dorothy. Kod nas joj je osim «Svjetionika» prevedeno još nekoliko romana, između ostalih i «Varke i čežnje», «Sklonost prema smrti», «Prekrijte joj lice», «Crna kula» i «Smrt na bogosloviji». Svojim serijalom krimića s glavnim likom detektivom – pjesnikom Adamom Dalglieshom nastavila je časni niz britanskih pisaca krimića koji su započeli Arthur Conan Doyle i Agatha Christie.

Nešto konkretno o «Svjetioniku»: imate školski primjer ubojst(a)va na otoku (radi se o otoku Combeu uz obalu Cornwalla – krvava povijest otoka držala je podalje pomorce s kornvelskog kopna, što je doprinijelo tome da taj imaginarni otok postane odmaralište za državnike, znanstvenike i druge uvažene stručnjake koji se žele odmaknuti od svakodnevnih briga i opasnosti svoga zanimanja). Na otok dakle nitko ne može neopaženo doći niti itko može neopaženo otići. Krivac se dakle mora kriti među osobljem i trenutnim stanovnicima otoka. Kad na otok u povodu ubojstva slavnog pisca Nathana Olivera dođe inspektor Dalgliesh sa svojim podređenima, inspektoricom Kate Miskin i narednikom Francisom Benton – Smithom, njega nastanjuje tek petnaestak ljudi.

Kad je već primjer tako školski (predvidljiv), autorica je odradila vrhunski posao izgrađujući jezivu atmosferu britanskog otoka s naglim maglama, vjetrovima i općenitom neugodnošću. Dala si je truda i ocrtavajući pojedine likove: naglog i egocentričnog Nathana Olivera, njegovu podložnu kćer Mirandu, Jaga Tamlyna, zgodnog brodara šibanog prirodnim elementima (možete li si zamisliti?) i pomalo dežmekastog upravitelja otokom, odvjetnika Maycrofta ili životnu plavokosu i bujnu medicinsku sestru gđu Joannu Staveley (a možete li si zamisliti nju?)

U svakom slučaju, znam zašto neki čitatelji vole P. D. James – jer ponekad možeš imati oboje, i vrhunsku literaturu i vrhunsku napeticu (suspense). Uživajte čitajući!


Post je objavljen 23.03.2010. u 14:34 sati.