Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Halloween (1978)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

The trick was to stay alive...

Prije 15 godina u Haddonfieldu mali Michael je ubio svoju sestru koju je vidio u akciji sa dečkom. Završio je u mentalnoj instituciji pod palicom doktora Sama Loomisa da bi nakon 15 godina Michael pobjegao i vratio se u Haddonfield kako bi počinio druga ubojstva...dr. Loomis kreće u potragu za Myersom u nadi da će mentalno oboljeli luđak napraviti što manje štete na Noć vještica...



Javljam vam se sa recenzijom još jednog neponovljivog horror klasika s kraja 70-tih. Uhvatio me malo taj neki đir da gledam samo dobre horrore, filmove u kojima rijetko mogu uočiti koju manu ili slabost. Nakon odličnog Carrie, na red je došao film Johna Carpentera o jednom od najpoznatijih fiktivnih serijskih ubojica na svijetu, Michaelu Myersu. Od malih nogu ne mogu se prestati diviti njegovoj maski koja me svaki put uspije očarati sa svojim bezličnim izgledom i blijedom bojom. Ono što bi svi površniji gledatelji horror filmova trebali znati (a i ovi općenito), jest da je ovo jedan od, ako ne i prvi začetnik ere slashera u filmskoj industriji, na čemu samo možemo zahvaliti mom najdražem redatelju Johnu Carpenteru.
Halloween karakterizira ono što većinu slashera općenito, tako da ćete u novijim horrorima vidjeti samo ono što se u ovom filmu već moglo vidjeti. Ubojica, par killova, glavna glumica ili glumac i određena nakupina teenagera. Kako u filmu i nema puno ubojstava (svega 4), primjećujemo da se Carpenter i Debra Hill nisu toliko bazirali na prolijevanju krvi koliko na stanje i život antagonista i upoznavanje sa likovima, jer je po tome bilo očito da će prvi dio kao megahit iznjedriti još nastavaka, u ovom slučaju imamo ih čak osam.



Rob Zombie se uputio u pustolovinu rimejkanja cijelog serijala, pa je tako 2007. napravio remake na ovaj film, a prošle godine je napravio za duju, koju još nisam imao prilike pogledati. Sam remake prvog dijela je po meni ispao dosta loš, sa dosta napornim i nezanimljivim glumcima. Ovdje imamo totalni kontrast; Jamie Lee Curtis kao Laurie Strode se odlično uklopila u ulogu i valja se pohvaliti tom činjenicom da je glumila skoro u svim nastavcima serijala. Tu imamo i legendarnog pokojnog Donalda Pleasancea, s kojim je John Carpenter imao suradnju i u drugim svojim filmovima.
Nakon ovih nekoliko bitnih podataka o filmu, mogu vam reći da mi je Halloween čak i iz četvrtog gledanja uspio ostati odličan film i opstati na samom vrhu horror industrije. Nijedan nastavak ni remake nije uspio postići uspješnost koju je postigao original, a vjerojatno tako nikad neće ni biti. Film je za to vrijeme imao odličnu priču, odličnu radnju, odlične glumce i najvažnije od svega - odličnog redatelja. Jezivi Michael Myers je samo dodatno uljepšao stvari sa svojom pojavom i sa odličnom maskom.



Kako sam se nakon ovog gledanja zaželio malo i ostalih Halloween nastavaka, očekujte uskoro i recenzije drugih dijelova (sedmica i osmica su komentirane). Što reći, postoji rijetko koja osoba koja nije čula za ovaj serijal ili za samog Myersa, a oni koji nisu iskusili taj doživljaj gledajući film, preporučam vam da krenete od najboljeg, odnosno od početka. Halloween ću uvijek pamtiti kao najbolji slasher ikad snimljen.

Post je objavljen 21.03.2010. u 15:39 sati.