Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tito: o prvoj epizodi Vrdoljakove serije


Tito el BambinoPrva epizoda Vrdoljakove serije zanimljiva je zbog dokumentarnog materijala koji prikazuje i nekih izjava svjedoka povijesti. Komentari su, međutim, tendeciozni. Kako ga se nekad neumjereno hvalilo (od mladosti na braniku radničke klase isl.) sad se sve interpretira negativno.

Nije htio biti sluga na seoskom imanju ni u krčmi - to se interpretira kao da je bio lijen. Volio je čitati - i to nekako ispada negativno. Putovao je, mijenjao poslove - nije jedini tako radio: to se zvalo "ići u fremt". Nekad dobrog posla naprosto nije bilo, nekad je bio otpušten - a vjerojatno je i pomalo bio vjetropir - pa, bio je inteligentan, za radnika načitan, samopouzdan, ambiciozan i zgodan momak od 18-21 godina.

Htio je nositi lijepa odijela i napredovati u životu - ispada kao da je to nešto negativno. Sam se javio da želi učiti za bravara - danas zvuči pogrdno, ali to je značilo metalski radnik, u ono doba ugledno zanimanje u propulzivnoj tehnologiji!

11- Tito u Kamniku

Činjenica da je imao problema s hrvatskim (standardnim) jezikom interpretira se kao da mu do toga nije bilo stalo. Pa bio je dječak odrastao u Sloveniji i u Kumrovcu, kajkavski kraj, i danas možete raspoznati njihov dijalekt različit od onoga npr. u Krapini! (Usput rečeno, i standardni slovenski mu je bio dalek, jer i s onu stranu Sutle govore specifičan dijalekt.) Roditelji nepismeni, novine ne čitaju, radija i TV nema, štokavicu je prvi put čuo u školi, i rijetko gdje drugdje sve do odlaska u Sisak kad je imao 15 godina.

Dobro je što su izbjegnute gluposti tipa "sin bogatog bečkog Židova" isl., kao i fantazije o 5-6 nezakonitih sinova koje je navodno napravio do 1913. (iako možemo biti sigurni, da nije živio u celibatu).

11- Tito kao član Sokola

Prve prave kontroverze mogu doći u drugoj epizodi. Skrivao je u svojoj službenoj biografiji da je 1914. stvarno sudjelovao u napadu na Srbiju. No - sudjelovali su i mnogi Srbi Prečani, kao austrougarski vojnici. Ja sam stekao dojam da je on u to doba shvaćao vojsku kao dobru priliku za napredovanje, nije mu bilo do revolucije. Bio je sposoban dočasnik, da nije bio ranjen i zarobljen, mogao je kraj rata dočekati kao časnik.

Post je objavljen 21.03.2010. u 11:31 sati.