Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kamenolomi u Hrvatskoj: ekološki i socijalni problem

Prekjučer sam objavio tekst o kamenolomu tvrtke Jadrankamen na Braču: Kako se Bruno Orešar bogati na račun radnika. Na politika diskutirao sam o tome s jednim od osnivača nove sranke Hrvatski laburisti - stranka rada. Malo preoblikovanu svoju diskusiju objavljujem ovdje kao dnevnik.

Kamenolom Tounj

Treba imati pozitivne osjećaje za ljude koji rade, ali i za prirodu na kojoj se radi. Socijalna pravda je jedan od četiri "stupa" Europskih zelenih. Kad profiterski interesi prevladaju, stradaju i ljudi (radnici i okolno stanovništvo) i priroda.

Kao novinar, pisao sam o privrednoj grani vađenja kamenja i šljunka prije desetak godina. (Prijetili su mi tužbom zbog klevete, ali nisu je podigli, jer im je bilo jasno da nema osnova.) Evo, kako sam počeo stavljati svoju novinarsku arhivu na svemrežje, poveznice na dva teksta iz 1997. i 1998. na tu temu:
Pljačka vrijedna 140 milijuna kuna
Prašina ugušila Ivanec

I danas, cijela grana uvelike radi ilegalno. To je jedan krak hobotnice građevinske mafije. Ilegalni rad čini cijenu sirovine nižom, što odgovara građevinskim tvrtkama. One imaju golem politički utjecaj, neutraliziraju inspektore. Radnici su pokorni, često ilegalci iz Bosne i drugdje, prekomjerno eksploatirani, bez ikakve sindikalne zaštite. Priroda se devastira, gotovo nikad se ne radi zakonski obvezna sanacija iskopa, ostaju zjapiti područja "mjesečevih pejzaža" kao otvorene rane na površini Zemlje (kad se vozite od Zagreba prema zapadu, s desne strane na Medvednici, vidjet ćete nekadašnji kamenolom Podsusedsko Dolje). Okolno stanovništvo trpi od prašine, buke i vibracija za što im nitko neće dati odštetu (Tounj je izrazit primjer, koji možete vidjeti kad putujete vlakom tim krajem, najednom je sve naokolo bijelo od prašine). Čak i ako se pobune, to ostaje lokalno i lako se neutralizira. Lokalni političk ivođe su pokorni lokalnim šerifima.

Bilo je mnogo lokalnih građanskih protesta, ali su redovno slomljeni raznim metodama. Neke su se udruge time bavile, Osječki Zeleni su doprinijeli rušenju carstva Vlade Zeca u Požegi razotkrivanjem ilegalnog rada njegovog kamenoloma na području parka prirode (iako je to naravno, u odnosu na druge stvari koje su odlučile o njegovom padu, marginalno). Vidi: Operacija Kamenojedac.

Stranka Zelena lista je svojedobno nešto radila na tome, ali hobotnica je prejaka, jednostavno se nešto sustavnije nije moglo organizirati. Vidi: Kampanja: "Kamenolomi - loši susjedi" i Udario nam zvrčku Drugi, ali je ispravio prvi. Tadašnje priopćenje naslovljeno "Sustavna korupcija uništava prirodne resurse", sve bitno vrijedi i danas.

Ekologisti i laburisti imaju sve razloge za suradnju.

Post je objavljen 18.03.2010. u 17:48 sati.