Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SUSTAV ARKOD


ZEMLJIŠNO VLASNIŠTVO NA DIGITALNIM KARTAMA

U Hrvatskoj je u tijeku uspostava sustava identifikacije zemljišnih parcela. Sustav se zove ARKOD, a uspostavlja se na temelju digitalnih ortofoto karata u mjerilu 1:5 000 koje služe za interpretaciju i određivanje površina poljoprivrednog zemljišta.To je grafička evidencija poljoprivrednog zemljišta i onog koje je u posjedu poljoprivrednika kao i onih parcela koje su poljoprivrednici uzeli u zakup. ARKOD je preduvjet za dobivanje poticaja za poljoprivrednu proizvodnju na nacionalnom nivou od početka 2011., a za europske potpore ulaskom Hrvatske u EU. Poljoprivrednici koji ne evidentiraju svoje parcele u ARKOD sustavu, nakon ulaska Hrvatske u EU neće moći dobiti poticaje od EU.
Digitalne ortofoto karte koje su načinjene avio snimanjem tijekom 2006. i 2007. preuzete su od Geodeteske uprave u siječnju i veljači 2009. godine. U lipnju 2009. započela su preostala snimanja Hrvatskog teritorija, a do sredine 2010. godine biti će dostupni svi listovi ortofoto snimaka čitave Hravtske.

I NEUPISANA GOSPODARSTVA U UPISNIK

Upis u sustav identifikacijskih zemljišnih parcela je besplatan. Upis je započeo u srpnju 2009. godine a trebao bi završiti će do kraja 2010. godine. Provodi se za sada u 11 županija, a od ožujka i travnja upis zemljišta u ARKOD početi će i u preostalih 10 županija.
Upis u ARKOD provodi se u Agencijama za plaćanje u poljoprivredi, koje su osim na državnoj razini, u osnivanju i na regionalnoj razini. Naime, njihova ukupna popunjenost djelatnicima biti će tek početkom 2011. No Agencije su osposobljene da mogu obavljati upis u ARKOD. Uz prethodnu najavu i poziv poljoprivredniku iz Agencije, upis u ARKOD obavlja se u uredima gdje su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, te u uredima Hrvatske poljoprivredne agencije. Svrha je dolaska poljoprivrednika u Agenciju, da na digitalnim ortofoto kartama identificira parcele u svom vlasništvu i parcele koje obrađuje.Sa sobom treba ponijeti dokumente koji potvrđuju njihovo vlasništvo nad određenom zemljom( posjedovni list) ili potvrdu o korištenju zemljišta ovjerenu od javnog bilježnika, iskaznicu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te osobnu iskaznicu.
Do ulaska Hrvatske u EU, Upisnik poljoprivrednih gospodarstva i dalje će biti osnovna evidencija, koja će se koristiti u poljoprivredi za dodjelu poticaja po površini. Namjera je Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja da se u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava upiše i preostalih 50-ak tisuća gospodarstava, a onaj tko nije upisan u Upisnik prije uspostave ARKODA, moći će oba upisa izvršiti istovremeno.
Ulaskom u EU biti će uvedeno jedinstveno plaćanje po gospodarstvu.Sve nove zemlje članice primjenjuju jedinstven način plaćanja za poticaje koji uključuje kombinaciju sredstava iz nacionalnih proračuna i sredstava iz fondova EU.Visina iznosa poticaja biti će poznata tek nakon završetka pregovaračkog procesa za pristupanje EU.Biti će osnovan i integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) za kontrolu plaćanja u poljoprivredi kojim zemlje članice EU dodjeljuju, prate i kontroliraju plaćanja poticaja poljoprivrednicima.




Post je objavljen 18.03.2010. u 07:07 sati.