Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U zadnji čas spašeni korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke

ANSAMBL LADO - KONCERT “O, ISUSE, DAJ MI SUZE”, U SLAVONSKOM BRODU
Ljubimci brodske publike, Ansambl Lado, svojim su korizmenim napjevima “O, Isuse, daj mi suze”, oduševili slušatelje i gledatelje u do posljednjeg mjesta ispunjenoj crkvi Presvetog Trojstva.
Prije dva desetljeća, kada je pokrenut projekt “Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju”, Anasmbl LADO krenuo je u sustavno istraživanje pučke sakralne glazbe koja je do sada dostigla respektabilni repertoar. Praizvedbom korizmenih napjeva s područja Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, koji su nastali terenskim istraživanjem glazbenog voditelja Dražena Kurilovčana i solista Krunoslava Šokca, ovaj iznimni ansambl je - u godini svog velikog jubileja (šest desetljeća postojanja i umjetničkog djelovanja) - pokazao najuspješnije korizmene napjeve s dosadašnjih nastupa. Zahvaljujući kazivačima (pjevačima) iz Baranjskog Petrovog Sela, Torjanaca, Semartina, Bačkog Brega, Lipovca, Andrijaševaca i Rokovaca, skupljeni su napjevi koji su se pjevali tijekom korizmenog razdoblja.
“Nakon koncerata s korizmenim napjevima iz Dalmacije i kajkavskog dijela Hrvatske, odradili smo naš dug prema Slavoniji, Baranji i svim Šokcima ovogodišnjim koncertom 'O, Isuse, daj mi suze'. Napjevi su predivni, tekstovi ganutljivi i inspirativni”, rekao je Kurilovčan, zahvalan kolegi Šokcu i vlč. Vladi Deliću koji je nekoliko godina pomogao u prikupljanju napjeva.
“Drago mi je da ih izvodimo u Brodu, jer možda potaknemo crkvene glazbenike, orguljaše, voditelje zborova da ih ne zaborave, jer vrijednost svih tradicijskih napjeva je golema”, dodao je bivši plesač i pjevač, a u protekle dvije godine glazbeni voditelj dirigent Dražen Kurilovčan, koji je obradio brojna djela iz područja crkvene pučke glazbe. Godine 2003. nagrađen je Porinom za najbolji album duhovne glazbe, korizmene napjeve sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom “Raspelo”. Među brojnim respektabilnim nagradama Ansambl LADO je dobitnik 14 Porina, od čega četiri za najbolji album duhovne glazbe.
Kao rođenom Baranjcu, etnologu, posao prikupljanja korizmenih napjeva po Baranji, Bačkoj i Srijemu Krunoslavu Šokcu nije bio naporan.
“Iako se svi ti napjevi pjevaju jako dugo iznimno mi je drago da smo neke uspjeli spasiti u zadnji čas. To je primjerice 'Jadikovanje proroka Jeremije', koje sam uspio snimiti u Semartinu, u mađarskom dijelu Baranje, a pjevalo se samo na Veliku srijedu, Veliki četvrtak i Veliki petak. Danas više nije dio liturgije”, rekao je Šokac, prisjećajući se najstarije, 87-godišnje kazivačice.
Pod dirigentskom palicom Dražena Kurilovčana, mješoviti zbor od 35 izvođača priredio je Brođanima poseban glazbeni užitak. Znalački, visoko profesionalno, harmonično nizale su se skladbe, od “Oslobod' me Bože” do posebno ganutljive “Marija pod križem stoji”, koja ilustrira Kristove muke i Majčinu bol. Brođani su LADO, kako i priliči, nagradili velikim pljeskom.

Marija Radošević

Glas Slavonije

Post je objavljen 16.03.2010. u 07:16 sati.