Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigazaplazu

Marketing

Veseli balkanski vampir



Ljubomir Damnjanović: »Malteški šišmiš«, roman, Tardis, Beograd, 2009.

Ima teorija, vrlo relevantnih, po kojima su upravo iz ovih naših krajeva između Crnog i Jadranskog mora vampiri krenuli u osvajanje svijeta. Mislim, dakako, na svijet umjetnosti, i to najprije književnosti, a zatim i filma, stripa, glazbe itd. Ugnijezdili su se prvo u zapadnoj Evropi, zatim u Hollywoodu, a s velikim zadovoljstvom primjećujem, i čitam, da se posljednjih godina vampiri kao književna tema spektakularno vraćaju u ove naše krajeve, a posebice na književnu scenu hrvatske i srpske znanstvenofantastične-fantasy-horor supkulture. U tom mnoštvu književnih uradaka posthumno objavljeni roman Malteški šišmiš prerano preminulog beogradskog pisca Ljubomira Damnjanovića zauzima sasvim posebno mjesto.

Iza ovog genijalno smišljenog naslova krije se urnebesno smiješan humoristički horor roman, radnjom smješten uglavnom u Srbiji, s malim izletima do Istanbula i Alpa. Glavni je junak, i to doslovce junak, Mitar Sarić, najmlađi izdanak drevne srpske vampirske obitelji (s rodbinskim vezama širom Balkana, od Hrvatske do Bugarske), kojem životna prekretnica nastupa kad oženi Vidoniju, najmlađu kariku drevne srpske vukodlačke obitelji. Urnebes počinje još i prije nego što se Mitar povampirio, odnosno okončao svoj smrtni ljudski život, kroz njegova nastojanja da sačuva zbog raskalašenog ponašanja već povampirenih predaka dobrano narušenu čast i ugled obitelji. Budući da Mitra čeka neminovna vampirska sudbina, on za života mora osigurati nastavak loze, što znači da najprije treba riješiti ženidbu i djecu, tek nakon toga smije slobodno poginuti (nesretnim slučajem, naravno), biti sahranjen, povampiriti se i pridružiti precima u vrlo aktivnom i sasvim ovozemaljskom životu.

Vampirska obitelj Sarić se, naime, bavi bankarstvom, zanimanjem sasvim odgovarajućem vampirskome soju, no nije to ni slučajno miran i lagodan život. Bliži se, naime, milenijski prijelaz i svakojaka se nadnaravna bića bude, udružuju jedna s drugima i jedna protiv drugih, nalaze različite zemaljske saveznike i spremaju se za konačni obračun. U različitim grupacijama ciljevi su tog obračuna različiti: jedni žele uništiti ljudski rod, drugi žele uništiti i cijeli planet, treći žele samo ojačati pozicije, četvrti održati status quo, a najveće šanse ima grupacija koja u svojim rukama drži Malteškog šišmiša, tajanstvenu skulpturu (naravno!) koja posjedniku daje posebne moći, primjerice vampirima omogućava da izlaze na sunčevo svjetlo. I tko u ime balkanske vampirske zajednice dobiva zadatak da se dočepa iznenada ponovno pronađenog Malteškog šišmiša? Naravno, Mitar Sarić, novajlija među vampirima, možda čak i žrtveno janje.

Kroz 250 stranica ovog prekratkog romana u alanfordovskom ritmu čitava galerija nadnaravnih bića, od vampira (a postoje dvije vrste: pravi i tzv. virusni) i vukodlaka preko vilinskih kraljica, crnih anđela, patuljastih uježa, drvenih i kamenih trolova sve do povampirenih lubenica koje po poljima proždiru zečeve, i zubatih jastuka kao redovnog inventara ukletih hotela. Naravno, tu je i začarana šuma kroz koju se uz dobrog vodiča stiže do bilo kojeg dijela svijeta, ali i do bilo kojeg vremena; a u pojedinim epizodama gostuju i slavne ličnosti, poput Scully i Muldera iz Dosjea X (ovdje su im imena Dana Skalinada i Vučko Modlica), ili pak debeljuškastog jednonogog vampira Josipa, velikog ljubitelja tankostrukih ljepotica i kubanskih cigara (svi znamo o kome se radi, ne?). Još ako dodamo vrludanje junaka ovog romana po rukavcima alternativne povijesti, dobit ćemo remek-djelo ne samo u žanru humorističnog horora, nego i zabavne literature uopće.

(Objavljeno u Glasu Istre, 7. studenog 2009.)


Post je objavljen 14.03.2010. u 07:07 sati.