Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Na referendumu u Švicarskoj odlučili – životinjama ne trebaju odvjetnici

7.ožujka u Švicarskoj je održan referendum o tome treba li i životinjama nabavljati odvjetnike kako bi se mogle braniti kada su im ugrožena prava. Ipak, na ovo je pitanje stiglo jedno veliko NE! U većini kantona ovo 'NE' je veće od 80 posto, a u cijeloj Švicarskoj za 'DA' je glasalo 29,5 posto.

Švicarska ima jedan od najoštrijih zakona o životinjama na svijetu. Nedavno je u zakonu donijeto da treba štititi i dignitet biljaka te da svoja prava itekako imaju i ribe u akvarijima te ptice u kavezima. U zakonu tako piše da svinje, psi i slična društvena bića ne smiju biti ostavljene same. Tko ima konja ili kravu mora ga/ju redovito izvoditi na livadu i vježbati. Za vlasnike pasa preporučuje se da idu na tečajeve na kojima će naučiti kako se pravilno brinuti za svog ljubimca.

Desnica je bila protiv ovog pitanja za referendum, a zakon su željeli progurati zaštitinici životinja u parlamentu. Mnogi sada kažu da je švicarski zakon o dobrobiti životinja toliko dobar da životinjama i ne trebaju odvjetnici.

No, kako bilo, ovo mi je jako zanimljiva tema. Kolika li je samo svijest ljudi ondje kada mogu raspisati referendum o ovim pitanjima. I kada će Hrvatska imati barem sličnu svijest, ne samo o životinjama već i prema svom čovjeku?!


Post je objavljen 13.03.2010. u 09:49 sati.