Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sebastianvettelspace

Marketing

Bahrain GP 2010: Sakhir 12.-14. ožujka

Image and video hosting by TinyPic

Prva utrka: 4. travnja 2004.
Dužina kruga: 5 417 metara
Ukupno krugova: 57 (308.769 km)
Postolje 2008.: 1. J. Button - 2. S. Vettel - 3. J. Trulli

Povijest:
Zbog zakona o zabrani reklamiranja duhana na utrkama šef Formule 1, Bernie Ecclestone je bio prisiljen potražiti "utočište" za svoji sport na Bliskom Istoku.
Utrka na stazi Bahrain se prvi put vozila 2004. nakon što je izgrađena u veoma brzom roku. Ova se staza može pohvaliti visokom kvalitetom izgradnje te najmodernijim sigurnosnim rješenjima.
Iako ovu stazu nije niti jedan vozač uspio upoznati prije održavanja prve utrke, izgleda kako su se vozači Ferrarija najbrže prilagodili novim zahtjevima. Prvi pobjednik ove povijesne utrke u Bahreinu bio je Michael Schumacher. Uz Nijemca su se na podij plasirali njegov timski kolega Rubens Barrichello i Jenson Button kojemu je ovo bio drugi plasman na pobjedničkom postolju u F1 karijeri.
U 2005. Renault je s Fernandom Alonsom ostvario treću uzastopnu pobjedu sezone. Španjolcu se na podiju pridružili Jarno Trulli u Toyoti i Kimi Raikkonen u McLaren-Mercedesu.
Ferrari je iste godine na ovu stazu stigao s novim bolidom naziva F2005. Problemi s hidraulikom su izbacili Michaela Schumachera iz utrke, dok je Rubens Barrichello završio utrku na tek devetom mjestu.
Godinu dana kasnije Bahrein je dobio čast održati prvu utrku sezone. Tijekom većeg dijela utrke, Fernando Alonso i Michael Schumacher vodili su borbu za prvu poziciju. Naposljetku, pobjedu je osvojio Španjolac, uz samo 1.2 sekunde prednosti. Treće mjesto pripalo je Fincu Kimiju Raikkonenu, koji je do pobjedničkog postolja stigao sa samog začelja.
2007. godine Felipe Massa osvojio je pobjedu s dvije sekunde prednosti ispred novaka Lewisa Hamiltona, nakon kojega slijedi Kimi Raikkonen.
Treća utrka u sezoni 2008. nam je donijela i trećeg različitog pobjednika u sezoni, Felipea Massu koji je vozio za Ferrari. Na drugom mjestu je završio njegov timski kolega, Kimi Raikkonen, dok je na trećem završio Robert Kubica u BMW Sauberu, koji se za tu utrku kvalificirao kao prvi na startu.
2009. godine postolje su popunili Jenson Button, Sebastian Vettel i Jarno Trulli.

Prijašnji pobjednici:
2009: J. Button (Brawn)
2008: F. Massa (Ferrari)
2007: F. Massa (Ferrari)
2006: F. Alonso (Renault)
2005: F. Alonso (Renault)
2004: M. Schumacher (Ferrari)



Source: f1-hr.com / youtube.com

Post je objavljen 09.03.2010. u 12:42 sati.