Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Što su prioni?

Prioni su najsitnije čestice žive tvari, sitnije od virusa i izgrađene od proteina. Riječ prion dolazi od proteinaceous infectious particle ( on se odnosi na virion ). Prione je otkrio Stanley B. Prusiner 1982. godine na sveučilištu California u San Franciscu.

Uzrokuju proteinske bolesti, (spongioformne encefalopatije: goveđi spongiforni encefalitis (poznat i kao kravlje ludilo), skrepi bolest ovaca, Creutzfeld-Jakobova bolest i kuru bolest), koje u kasnim stadijima dovode do demencija, grčeva i poremećaja u motoričkim funkcijama. Razdoblje inkubacije može trajati vrlo dugo (čak do 10 godina). Prioni napadaju isključivo mozak.

Još nije u potpunosti poznat način njihova djelovanja, ali se zna da se u dodiru s prionom 'normalna' forma bjelančevine mijenja. Infektivni prioni (PrpSC) u kontaktu s normalnim, staničnim prionima (PrpC) konvertiraju normalne prione u infektivne. Infektivni prioni su vrlo rezistentne molekule u usporedbi s drugim proteinima. Ne uništavaju se pasterizacijom niti sterilizacijom. Lijeka nema, a smrtnost je stopostotna.


Post je objavljen 12.03.2010. u 09:16 sati.