Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SPORAZUM O POTICAJU ZA PROLJETNU SJETVU




Prosvjed poljoprivrednika koji je započeo u ponedjeljak 1. ožujka u Požeštini u Ferovcu pokraj Kutjeva, završio je službeno rano iza ponoći u ponedjeljak 8. ožujaka kompromisnim dogovorom između predstavnika poljoprivrednika i ministara poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića.
Sadržaj prijedloga koji čini Sporazum o načinu rješavanja potraživanja poljoprivrednika od strane resornog ministarstva, četiri puta bio je na stolu kao ponuđena opcija rješenja prosvjeda – od strane ministarstva i Vlade. I tek je posljednji put prihvaćen. Sadržaj točaka koje čine Sporazum, napravljen je kako kaže ministar Čobanković u skladu s raspoloživim financijskim mogućnostima Vlade.
Da podsjetim, prvi sastanak, na koji glavni predstavnici poljoprivrednika prosvjednika nisu došli, održan je 5.3 u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Kasno popodne istoga dana ministar Čobanković otišao je u Slavoniju k prosvjednicima i tamo su u Kutjevu održani pregovori koji su trajali nekoliko sati, iza ponoći, a onda su prekinuti, bez postignutog dogovora. „Kako je jutro pametnije od večeri“ kaže poslovica i prosvjednici, koji su vjerovali, a možda je vjerovao i ministar, kako će dogovor postići narednoga dana, u subotu, kada su pregovori zakazani u podne u Đakovu.
No već nakon dva sata pregovori su prekinuti bez dogovora. Vijesti o tom prekidu pregovora govorile su o jednom stanju koje je imalo prizvuk statusa Q. Poljoprivrednici su imali svoje zahtjeve, a ministar kao Vladin službenik imao je limite u ispunjavanju zahtijeva preko kojih nije mogao, govorio je.
Tijekom subote popodne diljem Hrvatske su poljoprivrednici izašli na ulice sa traktorima dajući na taj način potporu prosvjednicima u Slavoniji. Prosvjedovali su tako poljoprivrednici u Sinju, Međimurju, na području Zadra… Prosvjednici su za nedjelju 7.3 u znak nezadovoljstva najavili da će traktorima blokirati auto ceste i granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini i Mađarskoj.
U subotu je predsjednik RH dr. Josipović na razgovor primio nekoliko prosvjednika te im preporučio da prosvjed riješe kompromisom. U nedjelju je zbog prethodne najave povećan broj policijskih službenika koji su nadgledali tijek prosvjeda. Na punktovima u Virovitici i oko Đakova došlo je do fizičkog sukoba poljoprivrednika i policije.
Kasno navečer ministar je ponovo došao u Đakovo gdje su ponovo započeli pregovori poljoprivrednika prosvjednika i ministra s ciljem da se kompromisni dogovor prihvati. Osjećala se potreba za prekidom situacije koja je nastala na cestama jer sukobi s policijom mogli su vrlo lako eskalirati. Predstavnici prosvjednika dogovorili su se o kompromisnom rješenju. Od pet slavonskih županija Sporazum su potpisala četiri županijska predstavnika, dok je virovitički predstavnik napustio pregovore.


Sporazum se odnosi na način rješavanja poticaja za proljetnu sjetvu 2009/2010 i slijedećeg je sadržaja:

1. isplata poticaja 60% u novcu i to prvi dio do 31.ožujka 2010. a drugi do 15. travnja ove godine u jednakim dijelovima
2. iznos od 600 kuna/ha isplatiti će se u protuvrijednosti repromaterijala ( zaštitna sredstva, sjeme, mineralno gnojivo)

Odluka za ostvarivanje prava biti će poslana poljoprivrednicima do 22.ožujka 2010. godine.

Iz ove mjere izuzimaju se gospodarstva s više od 300 ha zemljišta.
Isplata preostalog dijela poticaja u iznosu od 15% za proljetnu sjetvu 2008/2009 godinu isplatiti će se s rokom dospijeća u lipnju 2011.
Odluke za ovo pravo dostaviti će se poljoprivrednicima do kraja travnja 2010. godine.

3.Izmjena Pravilnika o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta,

4.Izdavanje odluka za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima do
kraja srpnja 2010.godine svim korisnicima što je većina banaka spremna prihvatiti za riješavanje financijskih problema,

5.Pojedinačno riješavanje reprograma kredita poljoprivrednih proizvođača u HBOR-u,

6. Isplata naknade za skladištenje pšenice u iznosu od 0,10 kn/kg.

Potpisani Sporazum se odnosi na sve hrvatske poljoprivrednike.




Post je objavljen 09.03.2010. u 22:39 sati.