Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Hoće li Ganić odgovarati i za zločine nad uskopaljskim Hrvatima?

Hoće li i za zločine nad uskopaljskim Hrvatima, kad već nisu direktni izvršitelji, odgovarati Ganić i Silajdžić, osobe sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinica Armije BiH


Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.
''Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsjedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužiteljstvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH",
istakao je Zelenika u izjavi Srni, te dodao da je
''Ejup Ganić kao član ratnog Predsjedništva je odgovoran za planiranje, organiziranje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopće ne spominje''.

On je ocijenio da Ganićeve izjave od 3. 01. 1994. godine, koje je dao agenciji Reuters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost.
''Ganić je tada izjavio: 'Mi smo ponudili HVO-u opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom'. Ta njegova prijetnja nije ostvarena 100 posto, ali jeste 90 posto, jer je Armija BiH 90 posto etnički očistila prostor Srednje Bosne'',
naglasio je Zelenika.
Predsjednik hrvatskih logoraša Ganića optužuje i za akciju ''Neretva 93'' i dodaje da je vrijeme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsjedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice "Zulfikar" u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.
''Akcija 'Neretva 93.' je sa muslimanske strane planirana od vojno-političkog vrha, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i protjerano na tisuće Hrvata'',
naveo je Zelenika, te dodao:
"Ja sam jedan od tisuća žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4 500 Hrvata bilo zarobljeno''.

Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati.
Hoće li i za zločine nad uskopaljskim Hrvatima, kad već nisu direktni izvršitelji, odgovarati Ganić i Silajdžić, osobe sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinica Armije BiH, koji su te zločine počinili i osobe koje nisu poduzele nužne i razumne mjere da počinitelji budu kažnjeni? (poskok.info/uskoplje.blog.hr)



Post je objavljen 08.03.2010. u 15:00 sati.