Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

SPANDAU BALLET - Nostalgija uz još uvijek odlične stvari

Dom Sportova, Zagreb - 27.2.



Znam da kasnim ali blog editor baš nije radio skoro cijeli tjedan, ali nekako mi se čini da Spandau Ballet dečkima dugujem ovaj post, što radi par dobrih fotaka koje sam usnimila što radi čiste protuteže nekim kolegama koji su bend i koncert totalno ispljuvali što je više nego smiješno.

Spandau Ballet su vlasnici jednog od najboljih koncerata kojima sam pristustvovala u životu - oni koji su bili na koncertima Depeche Modea 2006. ili Musea u Zagrebu 2007. da dalje ne nabrajam - to je bio takav koncert - koji pamtiš dugi niz godina. To su nam Spandau priredili prije 20 godina.

Ovaj koncert prije dva tjedna posve je bio na njihovoj izvođačkoj razini onoga prije, rekla bih čak da su bili mnogo jači od Depechea 14.2. Druga je stvar da li Spandau imaju išta od karijere i novih stvari, naravno da nemaju i bez daljnjega to jest bio nostalgičarski koncert.
S tom razlikom da većina tih pjesama mogu i danas proći bez po muke na top listama ako bi se nanovo izdale. A to znači mnogo.






Kretenski komentari tipa "sladunjavi glam pop" "ljigavi šminkeraj 80-tih" i slično samo je odlika neupućenih (u glazbu) komentatora događaja koji imaju veze sa svim ostalim osim sa glazbom.

Da be bi mislili da sam neki fan Spandau Balleta. Tada sam se furala na Dire Straitse, Brucea Springsteena, Patti Smith, U2 i kojekakve bluesere eto koliko sam bila blizu ovim ljigavim šminkerima. Na onaj koncert me je doslovce odvukla frendica pod prisilom "nismo više frendice ako ne odeš" i koja mi je kartu za koncert kupila umjesto rođendanskog poklona. Tada sam spustila nos jer sam htjela bolji rođendanski poklon.
No, doma sam se vratila poput pravog fana iako to zapravo niti tada nisam postala. Eto koliko je bitno dal je netko ljigavi šminker ili ima dobru muziku.

Spandau su oduvijek bili vrsni multiinstrumentalisti i posebno mi je drago bilo ponovo sve njih zajedno u istom sastavu vidjeti u totalno dobroj formi, naročito saksofonistu i perkusionistu Stevea Normana koji sa svojih 49 izgleda nevjerojatno (bolje) nego prije 20 godina.







Što se ne može reći za pjevača Tonya Hadleya koji je važio za fakat zgodnog komada a danas je ....


A vezano uz Tonyev izgled buhtlice, jedna mala smiješna crtica:
negdje u studenom kada su objavili turneju i adekvatno tome morali smisliti neki materijal kako bi dobili dovoljno prostora u medijima, autorski mozak benda (i slino antipatični) Gary Kemp je pompozno izjavljivao (misleći na svu silu britanskih megazvijezda) da će oni "sve njih pojesti za doručak" kada krenu na turneju, a ugledni "Q" magazin nije mogao odoljeti pa se našalio napisavši ispod slike gdje Tony izgleda daleko deblje nego štolije bio u Zagrebu: "Tony je to već učinio."
sretan














Post je objavljen 07.03.2010. u 20:04 sati.