Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Radnici, konačno, počeli zaposjedati tvornice


Izvještaj o događaju u Jadranskoj pivovari pogledajte na mrežnom sjedištu Mreže anarhosindikalistkinja i anarhosindikalista. Takva vrsta zauzimanja pogona jedna je od ključnih stvari za koje se anarhosindikalisti svuda u svijetu zauzimaju. I koja često dobro funkcionira. Došlo je vrijeme za tu metodu i u Hrvatskoj.

Metoda je legitimna: u postojećem sustavu, kapital i rad sklapaju savez u obostranom interesu. Zajednički stvaraju višak vrijednosti i dijele ga, ovako ili onako, ali obje stranke nešto dobiju. Kad kapital evidentno poinje sljediti svj interes (maksimizirati profit) na štetu radnika (tako da jednostanvo obustavlja proizvodnju, jer eto negdje drugdje mogu ostvariti višu profitnu stopu), ovi imaju pravo preuzeti proizvodnju i poslovanje u svoje ruke.

Radnici Jadranske pivovare

Tim povodom, organizacija Radnička borba objavljuje poziv: Radnici preuzimite tvornice! Prenosim njihovo priopćenje.

Pozivamo radnike svih dalmatinskih tvornica koje još uvijek na jedvite jade rade, Mljekara, Dalmacija vino, Željezara, da urade isto što i mi, preuzmu vlast u tvornicama koje jesu njihove” – kazao je u ime radnika Jadranske pivovare Goran Domljanović, povjerenik Sindikata PPDIV za Pivovaru.

U srijedu u devet sati ujutro radnici Jadanske pivovare fizički su zauzeli prostore tvornice i postavili ultimatum direktoru da do 12 sati kontaktira vlasnike poduzeća, Pivovarnu Laško, te da im se pruže odgovori na pitanja što će se dalje zbivati s pivovarom. Namjera vlasnika bila je još prije mjesec dana likvidirati poduzeće, ali je sindikat na splitskom Trgovačkom sudu zatražio zahtjev za proglašenjem stečaja. Kada se direktor nije obratio radnicima do podne, prestali su ga smatrati svojim direktorom i preuzeli su pivovaru, te objavili da ga ne će pustiti u krug tvornice – na što je direktor pozvao policiju. Dok se ne udovolji zahtjevima radnika – a oni se u osnovi svode na to da im se netko od vlasnika obrati, kao i da napokon saznaju koja je njegova namjera – radnici će 24 sata dnevno dežurati u preuzetoj tvornici. Također će nastaviti proizvodnju dokle god bude bilo sirovina.

Radnici su pozvali svoje kolege koji rade u svim dalmatinskim tvornicama na rubu propasti – kao što su Mljekara, Dalmacijavino, Željezara itd. - da slijede njihov primjer i preuzmu vlast u tvornicama jer, kako kažu, to i jesu njihove tvornice. Na primjeru ovih hrabrih radnika još se jednom pokazalo proturječje između kapitalista i samih radnika. Kapitalistu (ovdje pojam kapitalista označava više vlasnika, ne nužno jednog) je u interesu da likvidira tvornicu jer je procijenio da mu nije profitabilna i njega naravno ni najmanje ne zanima ga što će se dogoditi sa radnicima. Štoviše, radnici ni sami ne znaju što će se zbivati s tvornicom i na ovom se primjeru još jednom potvrđuje pravilo da su radnici oni koji rade i stvaraju novu vrijednost, a uprava, koja predstavlja vlasnike kapitala, sama odlučuje o glavnim pitanjima poput profitabilnosti, distribucije dobiti, te nastavku proizvodnje.

Radniku je u interesu da nastavi raditi, da preuzme sve poslove uprave i da on zajedno sa svojim kolegama odlučuje o glavnim pitanjima tvornice. Radnici bi se mogli organizirati i poslovati uspješno i bez ‘pomoći’ uprave i to se već pokazalo na puno primjera. Radnici moraju biti svjesni da ako trenutno rade u firmi u kojoj nema problema to nije zato jer se njih ozbiljno cijeni već zato jer vlasnici crpe dovoljno visok profit i da će onog trenutka kad svari krenu nagore za vlasnike ti isti radnici dobiti otkaz. Svi radnici se trebaju što prije sami organizirati i u savezu sa svojim kolegama preuzeti tvornice jer će im samo tako zaista i u potpunosti pripasti plodovi njihovog rada.

Sve one skeptike koji tvrde da radnici ne mogu raditi ako nema poduzetnika, ovi hrabri radnici iz Jadranske pivovare demantirali su tvrdnjom da će sami nastaviti proizvodnju. Direktor, koji nije pušten u tvornicu, rekao je da ne vidi rješenje problema u zatvaranju prostorija od strane radnika. Upravo je to prvi korak ka rješenju problema i ostvarenju stvarne samostalnosti radnika i upravo je u njihovoj samoorganizaciji temelj buduće radničkog upravljanja nad poslovanjem tvornica. U skladu s navedenim, te uzimajući u obzir svu težinu postojećeg ekonomskog stanja, pozivu za preuzimanje tvornica u Dalmaciji pridružujemo poziv za preuzimanje svih tvornica u zemlji od strane radnika.



Post je objavljen 07.03.2010. u 17:38 sati.