Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ekskluzivno: Pobjeda prosvjednika iz Varšavske na Prekršajnom sudu!

Portal zagrebancija.com prvi je donio vijest:

Policija nije imala razloge da hapsi prosvjednike

Policija nije imala razloge za uhićenja jer nitko nije remetio red i mir u Varšavskoj, stoji u presudi koju ekskluzivno objavljujemo


Dva kontejnera...

Za potpuni tekst s fotokopijama presude kliknite na poveznicu, a ovdje prenosim samo nekoliko rečenica:

Prekršajni sud ustvrdio je da je policija pogriješila kad je u noći 11. veljače uhitila četvero aktivista Zelene akcije. To se može iščitati iz presude koju portal Zagrebancija.com ekskluzivno objavljuje. (...)

Sudac Edhem Kapetanović je nakon saslušanja optuženika i čitanja spisa donio zaključak da nisu prekršili zakon "jer djelo koje im se stavlja na teret nije po propisu prekršaja“.

Zadovoljni smo presudom iako mi i dalje nije jasno zašto smo bili uhićeni i proveli 14 sati na policiji. Uhićenja nas nisu prestrašila i mi nastavljamo sa akcijama prosvjeda
Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije

Naime, sudac je odbacio policijske zaključke da je izvikivanje slogana 'Ne damo Varšavsku' remećenje javnog reda i mira jer je sastavni dio svakog prosvjednog skupa izvikivanje slogana. U presudi stoji da nitko od uhićenih nije vikao parole koje pozivaju na diskriminaciju ili nasilje stoga se ne može govoriti o kršenju zakona.

Također sudac je istaknuo da je prosvjed uredno bio prijavljen nadležnom tijelu za razdoblje od 5. veljače do 11. veljače u vremenu od 0 do 24 sata i to u Varšavskoj ulici između Cvjetnog trga i Gundulićeve ulice. (...)

Nadalje odbačena je i dio prijave koji se odnosio na aktivno pružanje otpora policiji. Sud je zaključio kako uhićeni nisu pružali aktivan fizički otpor niti su vrijeđali ili bili drski prema policajcima.

"Ništa u načinu i sadržaju izgovorenog, odnosno izvikivanog kritične zgode nema obilježje naročite drskosti i neprostojnosti, kako im je tužitelj stavio na teret“ stoji u presudi.

Pogledatje o tom događaju moj dnevnik ovdje na blogu, pisan u vrijeme kad je policijska intervencija trajala, 11. veljače u 05:02 ujutro: Varšavska: dođite svi - živi zid protiv bagera!

O toj temi objavio sam niz komentara u posljednje tri godine, u sadržaju bloga (lijevi stupac, dolje) rubrika 4.4.1. Cvjetni trg i Varšavska.

Posljednji komentar (17. veljače): Bitka za Varšavsku: napadnuta još dva kraka hobotnice.

Post je objavljen 05.03.2010. u 12:15 sati.