Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

MALOLJETNI NASILNICI

Zasto nas vise nista ne iznenadjuje kada citamo o nasilju maloljetnika na ulicama ?
Sve je to postalo nasa svakodnevica i desava se skoro svakodnevno na nasim ulicama, ali ono sto treba da nas brine je to da postajemo imuni na nasilje kao i na sve ostalo sto nas okruzuje.

Sjeca li se jos netko slucaja Luke Ritza, ubodenog nozem profesora iz Makarske ili pretucenog sina Gorana Karana ? I ovaj slucaj od prije nekoliko dana kada su troica maloljetnika pretukla Filipa S. koji je sa teskim ozljedama zavrsio u bolnici zato sto su se tri maloljetnika od 16 i 17 godina dosadjivali i iz obijesti odlucili opljackati vikendicu, sve porazbijati, popiti malo vina i usput pretuci prvoga koji naidje.

Ono sto me je iznenadilo je to da se u medijima taj slucaj spominjao dva dana i "pojeo vuk magare" kao da se nista nije desilo. HTV je spomenuo da se to desilo i to je bilo sve, Index.hr pisao je o tome dva dana i zaboravio slucaj posvetivsi se novim nezgodana Gotvaca, Nivesica i slicnih.
Vecernji list je o tome pisao takodjer jedan dan kao da je to vremenska prognoza.
Moram napomenuti da su se ovim psljednjim slucajem zaista intenzivno i sa pozornoscu pozabavila Nov@ TV i Jutarnji list koji o tome pise i danas trazeci uzroke i posljedice maloljetnickog nasilja.
Moram napomenuti da to nije slucaj samo u Hrvatskoj. Slicno i jos gore se desava i u Njemackoj gdje je u posljednjih nekoliko godina bilo drasticnih slucaja oruzanih upada u skole sa velikim brojem poginulih ucenika i profesora. Prije nekoliko mjeseci na lokalnoj stanici pretucen je covjek koji je zelio odbraniti djecaka kojega su napala tri mladja nasilnika . Na zalost nije ga odbranio ali su oni njega tukli pred svim putnicima dok nije izdahnuo na asfaltu kao hrabar covjek.

Danas razmisljam kao roditelj dvoje djece o svemu tome.
Iznenadilo me je prije nekoliko dana kada sam procitao da ima prijedloga kako treba kazniti (pa i zatvorom) roditelje nasilne djece ?!?!
Svi ili barem vecina nas vjerujem da nastoji da imamo dobru i pametnu djecu koja ce zavrsiti fakultete, naci dobar posao i imati sretnu obitelj, no u praksi je to ocito drugacije.
Trebam li ja biti kriv ako je moj sin u kuci dobro dijete a na ulici postane kao i oni sa kojima se druzi a koji su mozda isto tako kod kuce dobra djeca ?? Mislim da NE !!
Odgajati dijete mozemo na razne nacine ali za djecu koja ne zele biti odgojena nema pomoci sa lijepom rijeci.
Mislim da treba mijenjati zakone i neka i onaj nasilnik od 16 godina osjeti kaznu za svoja NEdjela koja je pocinio.
Danas u sveopcem nasilju politike, postali smo imuni na nasilje oko nas, ali sve je dobro dok je daleko i dok se ne desi nekome od nase obitelji, a kako bi onda reagirali i sto bi onda rekli i govorili o tome ?

Dali je "popravni dom" ili odgojno vaspitna ustanova ili kako se vec naziva dovoljna kazna maloljetniku koji tesko ozlijedi ili ubije drugog maloljetnika ili odraslog covjeka ?
Mislim da nije !!

Sa druge strane gledano koliko je i drustvena zajednica kriva za svo to nasilje to je posebna prica.
Primjera radi jedan Zdravko Mamic koji se toliko zaklinje u Dinamo nije nikada koliko je meni poznato sredstvima kluba pokusao odrzati jedan BESPLATAN koncert nekih poznatih grupa ili pjevaca za svoje navijace od kojih je vecina mladih ljudi i maloljetnika, a stidi se svojih nasilnih navijaca koji kako kaze sramote boje kluba po drugim drzavama na medjunarodnim utakmicama.

Pravosudje, policija, vlada, gradonacelnik pa i ostali bitni faktori drustvene zajednice vec godinama gledaju i slusaju neprimjerena skandiranja na utakmicama i to nikome ne smeta osim mozda samo nekolicini politicara koji su o tome javno progovorili ali sve se zaboravi za nekoliko dana do sljedeceg incidenta.

Sta mlade danas motivira ?
Zavrsiti bilo koju skolu a nakon toga biti bez posla i sakupljati plasticne boce po kontejnerima kao nezaposleni profesor o kojem su pisale novine prije nekoliko dana ?

Ako nam je ovakva sadasnjost sa mladima, kakva nas onda ceka buducnost ?

Nasilnike treba javno obiljeziti sa imenom i prezimenom ma koliko godina imali da nebi ponovili svoja nedjela a kada se nesto desi onda je vecinom prekasno !

PORUKA POLITICARIMA
Mijenjajte zakon i ne gledajte nasilnike kao djecu!
Nasilnike treba kazniti prema zlocinima ma koliko godina imali !








Post je objavljen 03.03.2010. u 09:26 sati.