Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/varazdinbus

Marketing

Varazdin bus vozi u pogrešnom smjeru

Novi val bezakonja ponovno zapljusnuo Varaždin-bus.
Radnici zaposleni u Varaždin-bus d.o.o. obavijestili su nas da im poslodavac nije isplatio plaću za siječanj 2010. godine niti im je dostavio obračunske liste, a budući da se isto već dogodilo mjesec dana ranije, direktora Franu Krištu upozorili smo na sljedeće:

Pravo na zaradu

Pravo na zaradu zajamčeno je odredbama članka 55. Ustava Republike Hrvatske: „Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život“. Tom ustavnom odredbom utemeljen je pojam zarade, odnosno plaće koja ima socijalnu funkciju i predstavlja osnovu za osiguravanje slobodnog i dostojnog života pojedinca koji je ostvario zaradu ali i njegove obitelji.
Pravo na zaradu proizlazi iz prava na rad. Radni odnos dvostrani je pravni odnos, odnos između poslodavca i radnika. Jedan daje sredstva rada, a drugi svoj rad. Radni odnos temeljen na ugovoru o radu uvijek je naplatni pravni posao. Nema besplatnog radnog odnosa. Pravo radnika na zaradu, ujedno je i obveza poslodavca isplatiti plaću radniku.
U Kaznenom zakonu opisana su kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina. Između ostaloga propisano je da „Tko uskrati ili ograniči građaninu pravo na zaradu kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.“

Rokovi isplate plaće

Zakonom o radu, članak 84. određeno je da se plaća isplaćuje najkasnije do petnaestog u idućem mjesecu. Varaždin-bus d.o.o. je svojim Pravilniku o radu u članku 48. odredio da se plaća isplaćuje do petnaestog dana u narednom mjesecu. Činjenica je da Varaždin-bus d.o.o. u kojem Vi obnašate dužnost direktora nije isplatio plaću sukladno odredbama Zakona o radu i Pravilnika o radu.

Isprave o plaći

Zakonom o radu u članku 85. Određeno je da Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.


Ako poslodavac radniku u propisanom roku ne dostavi obračun iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos plaće smatra se da je počinio najteži prekršaj opisan u članku 294. Zakona o radu, za što je određena novčana kazna od 61.000 do 100.000 kuna za poslodavca pravnu osobu te od 7.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu poslodavca.

Obveza obavješćivanja

U članku 148. Zakona o radu propisana je obveza na temelju koje je poslodavac dužan najmanje svaka tri mjeseca obavijestiti radničko vijeće, a ako ono nije izabrano onda sindikalnog povjerenika, o stanju i rezultatima poslovanja. Vi kao odgovorna osoba nikada do sada niste izvršili svoju obavezu o obavješćivanju, a takovo postupanje Zakon o radu u članku 293. opisuje kao teži prekršaj poslodavca za što je predviđena novčana kazna od 31.000 do 60.000 kuna za poslodavca pravnu osobu i novčana kazna od 4.000 do 6.000 kuna za odgovornu osobu pravne osobe.

Upozorenje

Gospodine Krišto, upozoravamo Vas da ćemo, ukoliko nastavite s teškim kršenjima Zakona o radu i ukoliko nastavite s kršenjem temeljnih radničkih prava kao što je pravo na zaradu, protiv pravne osobe Varaždin-bus d.o.o. i Vas kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Također, upozoravamo Vas da ćemo u svrhu zaštite radničkih prava započeti s poduzimanjem industrijskih akcija


Post je objavljen 02.03.2010. u 20:23 sati.