Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 194 ) - ''Od brodogradnje se može živjeti''

BUDUĆNOST HRVATSKE?

Cilj okruglog stola održanog u Sveučilištu u Zagrebu je razmijeniti stručna mišljenja o brodogradnji i predložiti mogućnosti za razvoj.

U auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol na temu ''Vizija održive brodogradnje-primjena znanosti i inovacija'', a u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Cilj rasprave je razmjena razmišljanja eminentnih znanstvenika i stručnjaka iz područja maritimnog kompleksa o ekonomiji brodograđevne djelatnosti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, proizvodima moderne brodogradnje, inovacijama standardnih brodova, kompetitivnosti ove djelatnosti, znanjima, kompetencijama i ostvarenim naprednim projektima u ovom području te mogućnostima razvoja strategije.

- Ovdje, kao i drugdje imamo ogroman ljudski potencijal koji je spreman pridonijeti razvoju društva - naglasio je rektor Aleksa Bjeliš na samom početku okruglog stola dodavši i kako ne bi volio da neki budući rektor mora odgovarati na pitanje da li je li neki fakultet potreban ili nije kao što je on morao za Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Nazočnima je uvodnu riječ dao i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Izvor Grubišić koji je rekao:'' Pokušat ćemo pokazati kako brodogradnja nije nešto u što se samo ubacuje novac i nikad se ništa ne dobije nego ona čak i ovakva kakva jest doprinosi društvu, a onakva kakva bi mogla biti dala bi još i više. Danas želimo pokazati da se od brodogradnje može živjeti i da je društvo s brodogradnjom bolje nego društvo bez brodogradnje. Naravno, to ne dolazi samo od sebe,to će se dogoditi ako se poduzme cijeli niz akcija kojih je kroz povijest bilo dosta,ali nisu nailazile na plodno tlo.''

Pretpostavljeno je da će se nakon okruglog stola donijeti zaključci koji bi mogli biti:
- Brodogradnja ne živi na račun poreznih obveznika, tj. veća je korist društvu s brodogradnjom nego bez nje.
- Samo cjelovito razmatranje brodogradnje u okviru maritimnog kompleksa može dati strateški dobro usmjerenje.
- Privatizacija i restrukturiranje nisu povezani.
- Prodaja je u vrijeme svjetske krize loš izbor.
- Doba recesije vrijeme je za ulaganje u nove proizvode i povećanje intelektualnog kapitala u pripremi za sljedeći val konjunkture.
- Nema zamjenske djelatnosti u RH koja bi mogla nadomjestiti brodogradnju.
- Sustavna primjena znanosti i struke te napredni pristup projektiranju uz optimizaciju projekta otvaraju put ostvarivanju dobiti na tržištu uz visoku dodanu vrijednost.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 02.03.2010. u 18:40 sati.