Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 192 ) - ''Hrvatska ima problem sa smrtonosnom bolesti''

PITANJE SUKOBA INTERESA

Na okruglom stolu na kojem je sudjelovao i Aleksandar Stanković zaključeno je kako treba uništavati korijene mita, a ne mito kao problem.

Održan je okrugli stol na temu '' Zašto mito nije najveći problem?'' na kojem je sudjelovao i Aleksandar Stanković, a iako je bio najavljen Denis Latin on se nije pojavio. Okrugli stol je održan kako bi se predstavila istoimena publikacija, ali i rezultati istoimenog istraživanja.

''Mito nije najveći problem'''


- Ova knjiga govori o društvenoj bolesti koja je smrtonosna. Izvrsna je i jer već u samom naslovu govori gdje se Hrvatska nalazi. Mito nije najveći problem jer on izvire iz sukoba interesa - rekao je sociolog Renato Matić u uvodu u raspravu te je dodao: ''Koristiti termin sukob interesa je poprilično licemjerno. Da se zaustavi korupcija treba naprosto ugasiti sustav napajanja. Korupcija i mito su samo posljedica strukturiranih drušrvenih odnosa koji proizvode mito i korupciju. Dakle, imamo društvo koje možemo nazvati tvornicom korupcije, a na kraju ono što ostane kao proizvod lišavamo se toga, a ne sustava proizvodnje stoga se nikada toga nećemo riješiti.''

Cilj, istraživanje,kao i njegove rezultate predstavio je Munir Podumnjak koji je objasnio kako je istraživanje provedeno u 8 gradova. Cilj istraživanja je bio mapirati snage i slabosti postojeg zakonodavnog i upravnog okvira za suzbijanje sukoba interesa, odrediti manifestacije sukoba interesa, te mehanizme,načine i razinu utjecaja sukoba interesa na primjenu i provedbu principa dobrog upravljanja na lokalnoj razini,kao i napraviti pregled potencijalne štete koju sukob interesa čini javnom interesu.

Zakon i lokalni opći i upravni akti ne zaprječavaju prevladavanje privatnog interesa nad javnim. Sukob interesa se najčešće manifestira kod zapošljavanja i imenovanja, javne nabave, upravljanja imovinom u javnom vlasništvu i kroz medije i organizacije civilnog društva.

Iz istraživanja je zaključeno da sukob interesa čini temelj organizirane i sistemske korupcije, neučinkovit okvir javnih politika ne može odgovoriti na manifestaciju problema sukoba interesa, ne postoji sustav za upravljanje sukobom interesa, ne postoje mjere otklanjanja štetnih posljedica izazvanih sukobom interesa nemoćnim pred prevladavajućim problemom, problem su i neregulirani netransparentni odnosi između politike, uprave udruga građana i medija.

Rasprava o ovoj temi potrajala je nekoliko sati, ipak najvažnije što se njime htjelo poručiti jest da rješavanje problema mita mora krenuti od njegovih korijena.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 02.03.2010. u 16:53 sati.