Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Deborah Rodriguez: Kabulska škola ljepote

Roman na oko 260 stranica o američkoj frizerki koja stiže u Kabul s nadom da pomogne afganistanskim ženama. Sve se događa u razdoblju od 2002. do 2006. UIpjela je otvoriti tzv. Školu ljepote u kojoj se Afganistanke školuju kako bi mogle otvoriti vlastite salone za frizure, manikuru, šminkanje i slično jer je to vrlo popularno u toj državi. Iako ne bismo ni pomislili, afganistanske žene, iako nose burke, jako paze na svoj izgled i obožavaju šminku te raskošne frizure.

Amerikanka se čak udaje za jednog Afganistanca koji ima obitelj sa ženom i osmero djece u Saudijskoj Arabiji.

Priča je to i o društvu i stanju u Kabulu nakon rata. Mnogo se doznaje o ljudima, prvenstveno ženama, koje su tople uspkros sudbini koja ih ne mazi. Većinu ih muževi tuku i siluju te su prisiljene udavati se za znatno starije muškarce. Ipak, ima i onih koje su imale sreću pa su se udale iz ljubavi ili i ako je brak bio ugovoren, imale su nježne muževe koji ima pomažu oko brige oko kuće i djece.

Na kraju Škola ljepote biva zatvorena, a stanje se u Kabulu pogoršalo zbog američkih vojnika koji su 'slučajno' ubili civile. Ovo izaziva bijes prema strancima. A gdje i ne bi?


Post je objavljen 01.03.2010. u 09:55 sati.