Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hranidba

Marketing

Dobre i loše strane kompjuterizirane mokre hranidbe svinja

Dobre strane
- svinje bolje napreduju: konverzija je manja, rast je brži.
- manji gubitak hrane: 5-10% uštede.
- svinje jedu više: sve kategorije pokazuju bolji apetit.
- veća iskorištenost odgajališta: brži obrtaj životinja po jedinici površine.
- manje prašine u objektima, manje i od peletirane hrane: značajno za redukciju bolesti dišnog sustava i opće stanje na farmi.
- zadovoljnije osoblje farme.
- olakšano liječenje.
- manje gnojnice kod krmača.
- svinje su manje pod stresom, više spavaju, mirnije su i manje je griže repova/uški.
- napredak.

Loše strane
- cijena sustava: povrat sredstava za 3-6 godina.
- potreba za istreniranim i odgovornim osobljem: pogotovo prvih 12 tjedana života. Potrbno dosljedno pratiti upute o održavanju i čistoći sustava.
- povećana pažnja: koliko se hrane troši, omjeri miješanja te ako u sustav ulazi nusproizvod (npr. pivski trop) pratiti parametre poput suhe tvari i svježine proizvoda.
- nepravilna fermentacija tj. malfermentacija: potrebno iskustvo za njezino izbjegavanje.
- nespecifični proljevi: kod tovnih svinja koje su hranjene svježom sirutkom dolazi do pojave ovih proljeva.
- ventilacija: kako se radi o mokrom postupku, zahtjev je poboljšati samu ventilaciju i nadzor nad njom.
- opasnost od smrzavanja sustava i svih nedaća koje dolaze s tim problemom.
- začepljivanje sustava
- prejedanje: ovo se pogotovo može desiti neposredno kod prelaska sa suhog na mokri režim hranidbe. Slušati preporuke nutricionista s obzirom na hranidbenu gustoću.


Post je objavljen 01.03.2010. u 06:52 sati.