Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrvice-iz-moje-kuhinje

Marketing

Musaka od jabuka

Ne znam jesam li igdje u svojim postovima spomenula moje drage susjede Plazoniće s 5.kata cerekcerekcerek
Jako dragi ljudi koje mi jako puno volimo....možemo slobodno reči da živimo zajedno.
Moja Zorana ima mamu, to je baba Nikica kako ju mi svi zovemo, ona je iz Dubrovnika i svake godine oko Božića i Nove Godine nas počasti svojim dolaskom i snama svima dočeka blagdane za blagdanskim stolom. Svake godine se rade ukusne delicije pa nije ni čudo što smo svake godine sve elegantnije i elegantnije popunjeni njamiparty

Ove godine je baba Nikica napravila FANTASTIČAN kolač koji neko zove "Američka pita od jabuka" a neko "Musaka od jabuka". Kako mi nije stigla dati recept ja sam recept iskopala s neke stranice i moram priznati da sam zaboravila s koje, pa ukoliko se autor prepoznaje, ja se ispričavam, nije mi bila namjera "krasti" recept već samo ga objaviti kao FANTASTIČAN i od Božića isproban jedno 10 putanjami





Musaka od jabuka
Sastojci za 12 osoba

12 osrednjih jabuka
4 jaja
200 gr. prezle pomjesane sa malo brasna i zobenim pahuljicama
4 solje mljevenih oraha
2 solje suhih brusnica ili grozdjica
250 gr. secera
1 litar mlijeka
po zelji vanilin secer, korica narance ili limuna i cimet

Priprema
1. Jabuke oprati, oguliti i izrezati poprecno na kolutove
2. Svaki kolut umakati u izmucena jaja u koja ste dodali malo soli i malo vode.
3. Kad ste kolutic jabuke namocili u jaje staviti ga u mjesavinu prezle, zobenih pahuljica i brasna. U to ste dodali i cimet po vasem ukusu.
4. Jabuke prziti na vrelom ulju da porumene i vaditi na papir da se ocjedi visak ulja.


Fil:
1. Popariti mljevene orahe vrelim zasecerenim mlijkom i dodati brusnice, grozdjice, suhe kajsije (sta ko voli, po zelji).
Fil ce biti tecan, ali ne briniti to ce se nakon pecenja sjediniti s jabukama.


Postupak:
1. Okruglu tepsiju obloziti pek papirom i sloziti red jabuka pa po tome red fila. Ponoviti postupak dok ne potrosite sve sastojke.
2. Na kraju mora biti red jabuka.
3. Po originalnom receptu pise da se musaka zalije soljom mlijeka u koje ste razmutili jedno jaje. Ja to nisam radila. Moze i bez toga.
4. Peci na 350 F oko 35 min. Vi prilagodite pecenje vasoj pecnici.
5. Peceno izvaditi i ostviti malo da odstoji prije nego sto ga preokrenete na tacnu i pospete secerom u prahu i vanil secerom.
6. Ohladjeno sjeci i sluziti.

Dobar tek

Post je objavljen 28.02.2010. u 12:51 sati.