Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Sjednica skupštine Matice Hrvatske protekla u skladu sa očekivanjima

Sinošnja obnavljajuća sjednica skupštine ogranka Matice Hrvatske Vrgorac prošla je u nakaradnom i podobnjačkom tonu, dakle u skladu sa očekivanjima. Sjednici je prisustvovalo 24 članova Matice, od kojih 80% članova vladajuće stranke HDZ učlanjenih u tu organizaciju u zadnjih par mjeseci. Pred sjednicu taj se dio članstva dogovorio o podjeli funkcija u Matici, tako da je sama sjednica trajala tek petnaestak minuta. Sve je već bilo dogovoreno, i sjednica je bila tek formalnost.
Dosadašnji predsjednik ogranka Jure Divić predsjedničku palicu je predao Željki Primorcu. Političke ravnoteže radi, za potpredsjednika je izabran Ljubomir Erceg, a za tajnicu Žana Jerkušić. Izabrana su još četiri člana Predsjedništva i tri člana Nadzornog odbora, također članovi vladajuće stranke. Isti ljudi su dakle predlagali i prihvaćali. Ostali nisu imali šanse. Dakle, problem nisu izabrani, već način izbora.

Najzanimljiva stvar leži u činjenici što je prije mjesec dana Željko Primorac meni ponudio da se pozabavim ogrankom MH u Vrgorcu, i to je radio sa najboljim namjerama, budući da smo se već prije dogovarali o različitim kulturnim projektima vezanim za tu organizaciju, kao i za rad na monografiji. Kao mogućeg predsjednika me predstavio i glavnom tajniku Matice Hrvatske Zorislavu Lukiću iz Zagreba kada je bio u Vrgorcu prije mjesec dana.
Međutim, prije par tjedana pozvan sam u GKS gdje sam informiran kako me se neće predložiti za predsjednika ogranka, ili neku drugu funkciju jer „neki ljudi“ smatraju da nisam dovoljno "nacionalno osviješten" za funkciju u ogranku Matice Hrvatske Vrgorac, ili prevedeno: nisam blizak vlasti. U prošlom sustavu se za nepodobnost koristila sintagma "nisi na pravom putu socijalizma", a sad evo imamo nešto izmijenjenu, ali sa istim značenjem. Dakle ako stotine napisanih tekstova o povijesti Vrgorca i silna građa koju sam skupio o našoj povijesti, te još neke stavke iz moje biografije nisu dovoljne da budem nacionalno ili bar lokalno osviješten, ne znam što jest. No, možda je ovako bolje, jer sad svi znamo gdje smo. No, nije mi još uvijek jasno čemu sve to. Puko politiziranje radi politiziranja nema nikakvog smisla. Hoćemo li raditi ili politizirati?

Novom vodstvu ogranka Matice Hrvatske Vrgorac želim sreću u radu, a ako im bude trebala moja pomoć, slobodni su se javiti, ali samo u slučaju ako im Vrgorac bude iznad stranke. Nikako drugačije. Ovo što se događa je ništa drugo nego sramota za naš grad.

Živjeli!

Post je objavljen 27.02.2010. u 15:30 sati.