Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Fazanovac: Ulica koja je (skoro sasvim) nestala

Jučer sam vam, slikom i rječju, pokazao jednu ulicu koje u stvarnosti ima, a prema planovima grada malo ima, a malo nema ... a danas ću vam ispričati nešto o ulici koje u stvarnosti nema već skoro 30 godina, a po planovima grada joj se još može naći koji trag. Za mene pak osobno je u svemu tome najzanimljivije što je ta "nestala" ulica upravo ona u kojoj sam se rodio.


Snimio: Vanja

Dakle, bijaše jednom davno, a postoji još i danas, jedna ulica koja se zvala Svetošimunska, pa zatim (nakon drugog svjetskog rata) Šimunska, a sada je ponovo Svetošimunska - ona vodi od Maksimirske ceste istočnom stranom Maksimirske šume pa zatim Dotrščinske šume prema Markuševcu u kojem se nalazi crkva sv. Šimuna i otud joj potječe ime.

Taman između te dvije šume, preko puta Policijske akadamije (nekad "Milicijske škole"), se ulijevo odvaja ulica Čret koja vrluda pored rasadnika "Zrinjevca" (nekad je to bio rasadnik "Flore") u smjeru Dotrščinske šume. Usput se od njega ulijevo odvaja ulica Jazbina koja uz potok Bliznec (ili Mrzljak, kako ga se u tom kraju češće zove) vodi ka Bačunu, dok Čret slijepo završava u šumi, na brijegu zvanom Fazanovac (vjerojatno je tako nazvan zbog fazana kojih je nekad tamo bilo u dosta velikom broju). A odnos Čreta i Fazanovca je tokom godina bio podosta nejasan - išlo je otprilike ovako:

- do 1972.: Ulica Čret je vodila do uspona na brijeg Fazanovac (posljednji kućni broj je bio 85), a dalje se nastavljala ulica Fazanovac (moja malenkost je živjela na kućnom broju 5) ... no, ulica nije imala svoju tablu sa imenom.
- 1972.: Iz tko zna kojega razloga je ulica Fazanovac ukinuta i dodana ulici Čret (a moja adresa je iz Fazanovca 5 postala Čret 103), sad nije bilo više niti ulice niti table.
- 1974.: Opet iz tko zna kojeg razloga preko puta moje kuće je uz cestu postavljena tabla sa imenom Fazanovac i to tako da pokazuje na kolni ulaz dviju kuća sa suprotne strane ulice koje su imale kućni broj na Čretu. Ulice i dalje nije bilo, ali je stigla tabla. (tu i tamo nam je dobro došla kao stativa za nogomet na ulici wink)
- cca 1984.: Tabla je maknuta i sad više nema niti ulice niti table, ime Fazanovac (kao geografski pojam, ime brijega) je sve manje u upotrebi.
- 1993.: Plan Zagreba u izdanju "Školske knjige" pokazuje ulicu s imenom Fazanovac i to za dio ulice Čret koji vodi kroz Dotrščinsku šumu ka nekoliko izoliranih kuća okruženih šumom (geografski, to je u stvari nastavak šumskog grebena koji počinje brijegom Fazanovcem) koje u stvarnosti imaju kućne brojeve ulice Čret


Preslika dijela spomenutog plana grada, Fazanovac je dolje desno (izvin'te na lošijoj kvaliteti slike!). Snimio: Vanja

Eto, toliko o točnosti planova grada i nastajanju i nestajanju ulica ... sve na svijetu je podložno mijeni, pa tako i ulice i njihova imena. wink

Post je objavljen 25.02.2010. u 10:07 sati.