Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Zašto se smije ministar Šuker?




U današnjem J.L. na strani sedmoj, iznad slike ministra financija koji se slatko smije „punim plućima“, stoji pitanje „Što je smiješno ministru Šukeru?“

U prvi čas sam se i sâm upitao kako se u sadašnjim uvjetima ministar financija prezadužene nam države može tako slatko smijati. Nakon kratkog razmišljanja, sjetih se da bi tome mogao biti uzrok najnoviji recept „Male od kužine“ prema kojem će nam vlada spremiti poparu pod nazivom „Izlazak iz krize“.
A evo kako glasi recept za to jelo:

Iz poreza i novca dobivenih bezobzirnom pljačkom gospodarskih subjekata pripremi temeljac. Pripremljenim temeljcem hrani domaće banke, kojima se već vide kosti ispod raspucale kože i koje su tako reći na izdisaju. Nakon što se zahvaljujući dobroj krmi banke popune na pristojnu kilažu, prodaj ih inozemnim bankama koje će se onda, visokim kamatama na kredite građana i gospodarstvenika, truditi što prije vratiti uloženi novac. Iz dobiti banke će vladi (u znak zahvalnosti), davati kredite kako bi se mogao popuniti državni proračun, koji je zahvaljujući raznim beneficijima nabubrio kao kvasac na toplom. Iz tog proračuna onda financiraj one koji žive od njega kako bi dobio glasove na izborima.

U međuvremenu, da bi mogao vratiti kredite bankama, uvedi „harač“ svim građanima: i onima koji rade i onima koji su u mirovini. Ako se zbog „harača“ netko buni imaš uvijek spreman odgovor: „A što ćemo ukinuti: mirovine, porodiljske naknade?“ Tako se proračun fino puni i nema problema.

Taman je vlada mislila kao je našla trajni recept za pripremu „glavnog jela“ – proračuna, kad se pojavio problem. Naime, nastupa ekonomska kriza koju vlada priznaje tek kada počinje otpuštanje radnika i počinje se osjećati „nestašica sastojaka“. Nakon silnih elaboriranja situacije, nastupa stručnjak za „kuhanje“: „Mala od kužine“ sa svojim pomoćnicima i izmišlja fond za spas gospodarstva. Uzima dio novca iz proračuna, dio daje NB iz svojih rezervi, a jedan dio banke. Novce objedinjuje u fond i iz njega opet novac daje bankama, koje će ih plasirati u gospodarstvo po „smiješnim“ kamatama od 5-6% (za naše pojmove!). Gospodarstvo će se pokrenuti, opet će biti „sastojaka“ za spravljanje „glavnog jela“:

Da ukratko ponovim recept: uzmi novce od radnika putem poreza, daj ih bankama da ih podijele kapitalistima uz „smiješnu“ kamatu da pokrenu proizvodnju i zaustave otpuštanja, kako bi na kraju opet mogao od istih tih radnika izvući novac kroz poreze.

I pri tome cijelo vrijeme govori: „MI DAJEMO SREDSTVA!“

Pa tko se ne bi smijao?


Post je objavljen 24.02.2010. u 17:38 sati.