Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Najbolja proljetna skijališta...

Ukoliko ima snijega, pogled na more sa Platka teško je nadmašiti

Uskoro će toplija vremena. Skijanje nije još za odbaciti. U principu sada su najbolja vremena za otići i uživati u snijegu. Ukoliko je dobra i snježna zima nije problem naći skijalište. Problemi nastaju sa zimama bez snijega. Mnoštvo skijališta daju sve od sebe da im sezona dugo traje često se takva iskustva pretvore u sat vremena skijanja ujutro i cjelodnevnu borbu sa blatom i bljuzgom.

Dobro, tu su i kuhana vina, sunčanje i ostali sitni užici, no to nije skijanje..

Zašto uopće otići na skijanje u proljeće??


Kao prvo – cijene! U proljeće su iste značajno niže nego tijekom pune sezone. Ski karte, smještaj, happy hour i još mnoštvo sitnih znakova pažnje koje skijališta smišljaju da privuku ekipu u proljeće olakšati će vaš novčanik. U pozitivnom smislu.

U proljeće je također sve tiše. Manje je ljudi, manje buke i ukoliko je snijeg dobar možete se naskijati do mile volje.

Možda najatraktivniji argument za proljetno skijanje je vrijeme. Biti će više sunca, temperature su u prosjeku više. Manje je vjetra. Doduše ne znači da vas neće zakvačiti pokoja oluja. Majka priroda je nepredvidljiva cura. Ne zaboravite debele čarape i zimske jakne. U principu te oluje ne traju dugo tako da spakirate i ponešto proljetne odjeće.

Ukoliko u formulu dodamo i to da noć pada kasnije sve to zajedno znači da nam ostaje više vremena za sunčanje, odlazak u barove i sve ostale užitke koje nam "apres ski" stavlja pred nas.A kamo da odem na proljetno skijanje, vjerojatno se pitate.

Glavno pravilo je krenite na sjever ili se popnite visoko. Što je skijalište više, to je veća vjerojatnost da će temperature biti niže i da će snijeg potrajati. Idealno bi bilo da je resort na visini od bar 2000 metara. Više je bolje...

Koja su onda najbolja skijališta, slijedeće je pitanje?!

Za početak spomenuti ću jedno skijalište koje je debelo ispod 2000 metara N/m. Naš Platak koji se smjestio pored Rijeke, muku mući sa snijegom i tijekom zime. No, ponekad, samo ponekad, snijeg padne i u proljeće. Na Platku se skija, pogled puca na Kvarnerski zaljev. More! Nakon skijanja, "apres ski" party u Opatiji zna završiti i kupanjem – u moru... Takve trenutke isplati se uloviti..

Malo na sjever i u Sloveniji smo. Tamo postoji jedno visoko skijalište. To je Kanin koji je svoje staze smjestio petstotinjak metara ispod svog 2587 m. visokog vrha. Skijanje tamo u pravilu traje do početka svibnja a u dobrim godinama i dulje.

Vratimo se visokim, ozbiljnijim skijalištima.

Val Thorens je Francusko i Europsko skijalište smješteno na najvećoj nadmorskoj visini. Gotovo sve staze se nalaze na preko 2000 metara. Svake godine sezona tamo traje do sredine Svibnja.Dalje idemo na sjever. U Švedskoj, Riksgransen se nalazi 200 km iznad artičkog kruga, na samoj granici sa Norveškom. Jedno je od najsjevernijih skijališta na svijetu. Uz dugu sezonu nudi vam i mogućnost da skijate u zemlji ponoćnog sunca. Time svaku godinu dobiva na popularnosti. Vučnice tamo rade gotovo 24 sata dnevno. Najbolja sezona počinje u Svibnju a završava krajem Lipnja..

Švedski, najpoznatiji resort, Ĺre također nudi dugu ski sezonu. Stotinjak staza ovog tehnički savršenog skijališta rade sve do kraja Svibnja..

Vraćamo se u Francusku. Tignes, nudi skijanje na glečeru. I to na preko 20 kilometara staza. Sezona tamo traje vrlo dugo..

Švicarski Zermatt, ski liftovima diže skijaše na 3899 metara visine i to sve do sredine Svibnja. Tada se skijanje seli na glečer. Time Zermatt postaje jedno od rijetkih skijališta na svijetu sa radnim vremenom svih 12 mjeseci.

Sve staze, Švicarskog skijališta Saas Fee nalaze se između 1800 i 3500 metara visine. Ne moram ni reći da je skijanje u Svibnju skroz normalno. Uz to ovo mjesto je vrlo šarmantno i vrijedno posjete.

Odlutamo li u Italiju, tu je Livigno. Staze koje se penju do 3000 metara visine i izuzetno bogate snježne padaline dovele su Livigno na glas skijališta koje radi vrlo dugo u proljeće. Livigno je također poznat po tome da ima izuzetno puno sunčanih dana...

Evo toliko za sada. Ukoliko ste primijetili da nema Austrijskih skijališta i glečera na dobrom ste tragu. U slijedećem nastavku opisati ću ista sa osvrtom na proljetno skijanje. A glečeri su također zaslužili svoje posebno mjesto u svijetu pustolovine.net - a

Post je objavljen 24.02.2010. u 14:19 sati.