Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U svečanoj nošnji bijeloj kao snijeg i staroj sto godina...

IZBOR NAJLJEPŠE SLAVONKE 2010. U VINKOVCIMA: TAMARA BALAIĆ, 17-GODIŠNJA DJEVOJKA IZ STAROG TOPOLJA, IZABRANA ZA MISS FOTOGENIČNOSTI

Sedamnaestogodišnja Tamara Balaić, učenica slavonskobrodske Gimnazije “Matija Mesić”, lice je koje, zahvaljujući osvojenoj tituli Miss fotogeničnosti na proteklog vikenda održanom petnaestom izboru najljepše Slavonke u narodnoj nošnji (u sklopu tradicionalne, već 20. “Večeri Privlačice”) u Vinkovcima, krasi i naslovnicu ovotjednog TV Obzora. Ova mlada Slavonka iz Starog Topolja zapela je za oko fotoreporterima koji su bili i prosudbena komisija za dodjelu spomenute titule. Nakon proglašenja pobjednica, Tamara je, iako u “sitne sate”, strpljivo pozirala našem fotoreporteru. Dio tih fotografija upravo je na ovim stranicima, a time ju je, između ostaloga, nagradio i “Glas Slavonije”, koji je već tradicionalno i medijski pokrovitelj ovog izbora.
- Baš mi je bilo lijepo i nimalo teško... Ovo mi je bilo i novo iskustvo, nešto u čemu se dosad još nisam okušala. Istina, bila sam malo umorna, a već je i dobrano prošla ponoć, no baš mi se sviđalo gledati u fotoaparat. Razveselilo me i nestrpljivo čekam kako ću ispasti na fotkama, odnosno u TV Obzoru - rekla nam je simpatična Tamara.
A ona ponosno već tri godine odijeva narodnu nošnju svoga kraja...
- Ovo mi je prvi put kako sam se prijavila na jedan ovakav izbor pa mi stoga i osvojena titula doista mnogo znači. Drago mi je, prije svega, zbog nošnje koju sam nosila, budući da sam tako promovirala i kraj iz kojeg dolazim - priča nam Tamara.
Ona je inače članica KUD-a “Vjekoslav Klaić” iz Garčina, a na vinkovačkom izboru najljepše Slavonke za 2010. godinu, što s ponosom naglašava, nosila je nošnju staru sto godina.
- Moja kuma i naš velečasni pomogli su mi da je odjenem, a riječ je o bijeloj, svečanoj nošnji, koja se u našem kraju nosila na poslijepodnevnu misu, nakon koje se plesalo kolo - pojasnila je Tamara, čija je ljepota posebice došla do izražaja u kao snijeg bijeloj prelijepoj nošnji.
Novopečena Miss fotogeničnosti i dalje će se baviti folklorom, jer to je njena velika ljubav, a s posebnim zadovoljstvom i veseljem odijevat će i narodnu nošnju, jer time promovira i svoj kraj. A izbor na kojem je osvojila jednu od pobjedničkih titula dugo će, kaže nam, pamtiti.



Dvanaest ljepotica s kalendara

Djevojke snimio “Glasov” fotoreporter
Ovogodišnji izbor najljepše Slavonke tradicija je koju je Slavonska naklada “Privlačica”, kao organizator, uspješno održala desetljeće i pol. Gosti na “Večeri Privlačice”, odnosno “Zimskim šokačkim divanima”, svojim glasovima biraju svoju najdjevojku između dvanaest ljepotica s velikog kalendara koji izdaje “Privlačica”. Na njemu su uvijek djevojke u narodnim nošnjama svoga mjesta, a fotografije za ovogodišnji kalendar djelo su “Glasovog” fotoreportera Gordana Panića.
Od siječnja do prosinca na kalendaru su predstavljene Tamara Balaić iz Starog Topolja, Dora Juhas iz Cerne, Ivana Anđić iz Vrbanje, Danijela Babić iz Topolja, Martina Vidić iz Lovasa, Kristina Borozni iz Oriovca, Nikolina Jozanović iz Županje, Marija Mrkonjić iz Cerića, Marija Vučković iz Prnjavora, Ines Glavašić iz Bizovca, Tena Živković iz Ivankova i Darija Lešić iz Županje. Najljepšom Slavonkom proglašena je Marija Vučković, a njezine su pratilje Martina Vidić i Marija Mrkonjić, dok je Nikolina Jozanović proglašena za Miss simpatičnosti.
To mi je novo iskustvo, nešto u čemu se dosad još nisam okušala. Istina, bila sam malo umorna, a već je i dobrano prošla ponoć, no baš mi se sviđalo gledati u fotoaparat. Razveselilo me i nestrpljivo čekam kako ću ispasti na fotkama, odnosno u TV Obzoru

Piše: Marijana BAN-MILIČIĆ
Foto: Gordan PANIĆ

Glas Slavonije

Post je objavljen 20.02.2010. u 13:18 sati.