Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Odlikovani talijanski i hrvatski admirali

Ministar obrane Branko Vukelić danas je načelniku glavnog stožera talijanske ratne mornarice admiralu Paolu La Rosi oručio odličje "Red kneza Trpimira" za uspjehe i visoku razinu međusobne suradnje dviju jadranskih država i dviju mornarica, u skladu s odlukom hrvatskog predsjednika, objavljeno je danas na internetskoj stranici MORH-a.



Na istoj svečanosti u MORH-u admiral La Rosa je zapovjedniku HRM-a kontraadmiralu Anti Urliću uručio medalju časti kojom ga je odlikovao Glavni stožer Talijanskih oružanih snaga, navodi se na istoj stranici. Ministar Vukelić je u toj prigodi izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na dosadašnjoj dobroj suradnji prijateljskih mornarica. Istaknuo je doprinos talijanske ratne mornarice u potpori ulaska Hravtske u krug zemalja koje se zalažu za nadzor mora pitem programa "Maritime Traffic Centra" (jačanje sigurnosti pomorskog prometa na Sredozemlju i Crnom moru). Naglasio je da je Hrvatska, zahvaljujući potpori Italije, postala susosnivač i jedna od prvih potpisnika tog sporazuma 2006. u Veneciji.

Admiral La Rosa je, zahvalivši na odličju, posebice zahvalio kontraadmiralu Urliću na prošlogodišnjem prijamu u HRM-u, kad je priređeno odavanje počasti na groblju Priorovo u Visu poginulim mornarima u Viškoj bitci (1866.). Time je prvi put u povijesti zapovjednik talijanske ratne mornarice položio vijenac na spomenik poginulima u pomorskoj bitci, tada suprotstavljenih strana u Jadranskom moru - austrougarske i talijanske mornarice. Kontraadmiral je na današnjoj svečanosti u MORH-u zahvalio na prepoznatu trudu u postizanju zajedničkih ciljeva dviju mornarica, a osobito na talijanskoj potpori HRM-u u vrijeme pristupa Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a.

Suradnja hrvatske i talijanske mornarice, kako se navodi, očituje se i u inicijativi ADRION (suradnja zemalja Jadranskog i Jonskog mora), projektu V-RMTC (virtualno regionalno središte za nadzor pomorskog prometa), međusobnu ukrcaju pripadnika mornarica te razmjeni informacija o plovidbi svih brodova Jadranskim morem.

Post je objavljen 18.02.2010. u 10:28 sati.