Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Američki senatori na Kosovu

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i predsjednik vlade Hashim Thaci razgovarali su u srijedu na zajedničkom sastanku s dvoje američkih senatora, Georgeom V. Voinovichem i Jeanne Shaheen, zahvalivši im za stalnu podršku SAD-a neovisnosti Kosova.



U razgovoru s dvoje američkih senatora, u kojemu su kosovski dužnosnici izrazili zainteresiranost za posebne odnose Kosova s SAD-om, Thaci je potvrdio spremnost njegove vlade i za dobrosusjedne odnose i suradnju sa Srbijom. Prema Thacijevim riječima, Kosovo ipak ne može značajno utjecati na pojačanje suradnje sa Srbijom, budući službeni Beograd ne samo da nema volju za suradnjom već svim sredstvima sprječava sudjelovanje predstavnika Kosova u međunarodnim institucijama. Voinovich i Shaheen izrazili su odlučnost SAD da i dalje podržava Kosovo u njegovim nastojanjima oko euro-atlanskih integracija.

Američki senatori razgovarali su u srijedu i s novoizabranim načelnicima kosovskih općina s većinskim Srbima: Gračanice, Štrpca, Raniluka i Novog Brda. "Kosovo ima dobru perspektivu i o vama ovisi u kojoj mjeri želite živjeti s prošlošču ili da gledate u budućnost" rekao je Voinovich u razgovoru s njima.

Na Kosovu je u srijedu nizom priredbi u Prištini i drugim gradovima obilježena druga obljetnica proglašenja neovisnosti. Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je u srijedu na svečanoj sjednici parlamenta kako je tijekom dvije godine postojanja kao neovisna država Kosovo uspjelo dokazati svijetu da je neovisnost donijela više mira i stabilnosti u regiji.

Post je objavljen 18.02.2010. u 10:23 sati.