Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prezbiterijanci

Marketing

Nova knjiga o predodređenju: R. C. Sproul - ''Izabranici Božji''

Image and video hosting by TinyPic

Svi koji želite naručiti knjigu IZABRANICI BOŽJI možete nas kontaktirati na slijedeći e-mail: krscanski-centar@os.t-com.hrOva email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Nauk o predodređenju vezuje se za reformiranoodnosno kalvinističko učenje, koje je tako nazvano po reformatoru JeanuCalvinu.
No predodređenje, odnosno učenje da je Bog od vječnosti izabrao pojedince za spasenje, prisutno je u kršćanskoj teologiji i prije Calvina, npr. kod Augustina, reformatora Martina Luthera i drugih. Iako se pod pojmom kalvinizam podrazumijevaju reformirane odnosno prezbiterijanske denominacije, on ipak označava mnogo više: to je čitav jedan teološki pravac koji danas nije prisutan samo u navedenim denominacijama, nego i u drugim protestantskim crkvama i zajednicama u većoj ili manjoj mjeri.

Nauk o predodređenju ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Jedni ga zdušno prihvaćaju vjerujući da je Bog suveren u svemu pa tako i u svojoj odluci o tome tko će biti spašen, a tko neće, dok ga drugi energično napadaju smatrajući ga čak opasnom herezom koja dovodi u pitanje ljubav Božju. Iz razgovora s mnogim protivnicima kalvinističkoga učenja razvidno je da se kod njih ipak radi o nedovoljnom poznavanju nauka o predodređenju. Iz takvoga manjkava poznavanja navedene problematike stvaraju se krive predodžbe o kalvinizmu.

Osim prijevoda knjižice „Što su izabranje i predestinacija“ od Richarda D. Phillipsa, na hrvatskome jeziku nemamo specifične literature koja je posvećena ovoj problematici. Stoga smo se odlučili na prijevod knjige Dr. R. C. Sproula „Izabranici Božji“. Navedeno djelo na ozbiljan i stručan, a istovremeno i na svima razumljiv način obrađuje nauk o Božjem izboru u svjetlu Svetoga pisma te pomaže čitatelju razumjeti ono što kalvinisti doista vjeruju kada je u pitanju nauk o predodređenju odnosno izabranju. Vjerujemo da će ova knjiga pomoći i onima koji su kalvinisti i onima koji to nisu, prvima da učvrste svoje uvjerenje u suverenost Božju po pitanju spasenja grješnoga čovjeka, a drugima da dobiju ispravna saznanja o kalvinističkom učenju, što je preduvjet međusobnom razumijevanju i konstruktivnom dijalogu.


Post je objavljen 18.02.2010. u 10:08 sati.