Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Beogradska šestorka puštena iz pritvora

Nakon pet mjeseci, konačno dobre vijesti iz Beograda! Jučer sam objavio (uz napomenu "Tiče se i nas!") da počinje suđenje "beogradskoj šestorci", grupi članova i članica legalne Sindikalne konfederacije Anarhosindikalistička inicijativa. Oni su zbog dva "molotovljeva koktela", bačena noću na zgradu grčkog veleposlanstva, optuženi za djelo međunarodnog terorizma. U pritvoru, koji se protegao na pet mjeseci, bili su zlostavljani. Odgovornost za napad preuzela je ilegalna anarhistička grupa "Crni Ilija", a vlasti su zgrabile prve anarhiste, koji su im bili pri ruci. Materijalna šteta bila je 18 eura, a vlada Grčke rekla je da incident smatra minornim. Spaljivanje američkog veleposlanstva i teška šteta na slovenskom i hrvatskom, što su počinili desničari 2008., prošlo je bez gotovo ikakvih posljedica.

Prenosim jučerašnju vijest s mrežnog sjedišta Mreže anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja:

"Beogradska šestorka" puštena iz pritvora!

Anarhisti iz Srbije, koji su bili pritvoreni pod optužnicom za „međunarodni terorizam“, danas su na prvom saslušanju pušteni da se brane sa slobode.

Kako doznajemo iz srpskih medija, Tužilaštvo će razmotriti optužnicu za međunarodni terorizam. Glasnogovornik Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je kako je došlo do promjene činjeničnog stanja i novih dokaza, te da će Tužilaštvo u tom smislu razmotriti pravnu kvalifikaciju tog krivičnog djela.

Jedan od optuženih, Ivan Savić, na suđenju je izjavio kako ga je policija premlaćivala i zlostavljala ne bi li iznudila lažno priznanje od njega.

Za vrijeme suđenja došlo je do incidenta u kojem su uhićene dvije osobe iz Hrvatske. Uhićeni su na staklo u „Palači pravde“ zalijepili plakat kojim su izražavali svoju potporu uhićenim drugovima.

O daljnjem razvoju događaja, i to iz prve ruke, moći ćete čitati na našoj internetskoj stranici.

Internacionalno tajništvo MASA-e

Jučer navečer Pavluško Imširović javio je preko facebooka:
DSPS režim Ivice i Bokice požurio je da sitnom pakošću pomuti pobedu svetla nad mrakom i uhapsio je dvoje naših zagrebačkih drugova, Radmilu i Davora Bilića, zato što su na trenutak zalepili na jedno staklo u „Palati pravde“ jedan plakat kojom su izrazili svoju solidarnost sa našom slobodarskom borbom. Advokati se bore za njihovo oslobođenje, a ako ih do sutra ne oslobode krećemo ispočetka.

Vidjet ćemo što će biti dalje. I bez ovog uhićenja, kako sam jučer upozorio, ovo se tiče svih nas - ne samo anarhista, ne samo Srba, a bogami niti svih Hrvata - nego si svih Europljana, zbog konteksta sužavanja ludskih prava u ime "borbe protiv terorizma"! Treba podsjetiti npr. na žestoke rakcije policije protiv mirnih prosvjednika u Copenhagenu, na klimatskoj konferenciji UN, prije dva mjeseca. (Pogledajte npr. izvještaj aktivista Ivana Gregova, koji je bio tamo.)

Post je objavljen 18.02.2010. u 08:37 sati.